Redactieblog

1471 x bekeken 9 reacties

Daalt grondprijs na afschaffing melkquotum?

Hanna kwam laat terug van een vergadering. Ze had met een aantal boerinnen nog wat nagepraat over het feit dat in onze streek steeds meer – wat kleinere – veebedrijven te koop staan. Toch daalt de grondprijs nog niet erg.

”Stilte voor de storm”, zegt Hanna. ”Daar waren de andere vrouwen en ik het over eens. We hebben nu nog de hoge prijzen in ons hoofd, maar daarvoor zijn geen kopers. Dus wacht iedereen op iedereen. De verkopende boeren tot ze de prijs die ze in gedachten hebben kunnen krijgen en de kopers omdat ze denken dat de grondprijs daalt.”

Ik knik. Deze gedachtegang spoort met de mening van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Die constateert ook dat er minder transacties zijn. De markt ligt een beetje stil.

Het is de vraag of die spoedig aantrekt. Steeds meer wint het besef dat de melkquotering straks echt verdwijnt. Quotum is dan niets meer waard. Boeren die toch van plan zijn te stoppen, doen dat als ze verstandig zijn in het komende jaar. Dan beuren ze nog wat voor hun quotum.

Hanna knikt: ”Zo krijg je twee bewegingen. Aan de ene kant wordt het aanbod groter, terwijl het aantal kopers afneemt of in ieder geval aarzelt. Net als op de woningmarkt. Daarbij beweegt de melkprijs zich nu op een hoogtepunt en gaat deze straks zeker weer naar beneden. Bovendien daalt de toeslag uit Brussel. Dan verwacht ik dat de markt voor grond de komende jaren zwak is, met lagere prijzen.”

Ik twijfel. Tot nog toe werd veel geld besteed aan de aankoop van melkquotum. Dat hoeft straks niet meer. Dus is er ruimte voor de aankoop van grond. Bovendien is dat voor vele boeren noodzakelijk voor de mestafzet. De grondprijs kan daardoor ook stijgen.

Voor de boer die wil overleven het moeilijke dilemma: nu kopen voor een stabiele tot lagere prijs of (vergeefs) wachten tot de prijs daalt. Of beide doen, nu een deel en later nog een keer. Zeker is dat de bedrijven groter zullen en moeten worden. Voor de mest en het grotere aantal koeien dat nodig is om een goed inkomen te krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De groeiende boer zal de grond nodig hebben om voer te produceren en mest "af te zetten" zogauw hij meer dieren heeft. Hij komt dus op de markt zogauw hij de grond nodig is. Een andere reden dat er weinig beweging zit in de handel kan zijn het ongewisse financiele klimaat. Grond houdt op lange termijn zijn waarde, dus waarom nu verkopen, als het geld niet nodig is? Ik kan me voorstellen dat de wijkers hun grond gaan verpachten als hun financiele toestand, dat tenminste toelaat.

 • no-profile-image

  Het is heel moeilijk te voorspellen wat de grondprijs doet,
  misschien komt er een kleine correctie op de spectaculaire prijsstijgingen de laatste 5 jaar.
  Wel ligt het voor de hand, dat de prijs over 10 jaar weer flink is gestegen. (inflatie, schaarste, beleggers)

 • no-profile-image

  melkveeboer

  Er is in het verleden veel quotum gekocht waarvan het grootste deel nog betaalt moet gaan worden. De suggestie dat er bij het afschaffen van de quotering ruimte is voor de aankoop van grond betwijfel ik daarom. Bij quotumaankoop waren het, in tegenstelling tot grond, vaak fiscale motieven die een rol speelden. Daarbovenop blijkt uit het verleden dat de prijsontwikkeling van landbouwgrond de woningmarkt volgt. In de woningmarkt vindt momenteel een flinke correctie plaats die ongetwijfeld zijn weerslag gaat hebben op de grondprijs. En niet in de laatste plaats zijn bij de bereidheid tot financieren inmiddels andere maatstaven van toepassing.

 • no-profile-image

  Grond is schaars en waardevast, hij blijft waarschijnlijk altijd duur!

 • no-profile-image

  Dierenvriend als jij gelijk hebt, is de kans vrij klein dat er vrijkomende grond op de grondmakrt wordt aangeboden in deze financieel onzekere tijd. Waarom zou ik als stoppende boer mijn waare vast bezit inruilen voor aan inflatie onderhavig geld. Verpachten geeft t.o.v. sparen en redelijke rente met behoud van waarde.

 • no-profile-image

  De crisis wordt vergeten. De huizenprijzen dalen, straks ook de melkprijs. Hoe zou grond dan duur kunnen blijven? Ik verwacht dat de prijs straks sterk zal dalen. Je staat als landbouw niet los van de rest van de wereld. En in andere landen is de grond veel goedkoper. De prijzen van producten worden steeds meer gelijk. De voorwaarden ook. En daar passen lagere prijzen voor grond bij. Niet voor niets ligt de handel nu practisch stil, terwijl de rente extreem laag is.

 • no-profile-image

  Tuurlijk blijft grond duur, verkopen en op een gammele bank zetten is ook geen optie. Vergelijk het met de goudprijs die loopt ook almaar op. Dan beleg ik nog liever in grond ,dat levert nog wat op , op goud groeit niets.

 • no-profile-image

  Helemaal correct Gert jr, kijk 40 jaar geleden was de grond prijs 2.000 euro per ha. en nu inclusief melk quotum pakweg zo ongeveer 100.000 euro per ha. Mijn vraag is dus waar kan ik een hoger rendement halen?

 • no-profile-image

  De grondprijs werd vooral ook opgedreven door woningbouw (projectontwikkelaars) en de overheid voor natuur(d l g)
  Beide kopen nu niets meer ik verwacht zelfs dat er weer grond door bovenstaande partijen word aangeboden .
  Waneer ligt aan de bodem van hun spaarpot

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.