Redactieblog

470 x bekeken

Ben Bot: onderhandelingen GLB stevig inzetten

Zet de onderhandelingen stevig in. Dat advies geeft oud CDA-minister Ben Bot aan de Nederlandse onderhandelaars die in Brussel moeten gaan praten over het nieuwe Europese landbouwbeleid

Bot was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Balkenende-II. Als permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de EU in Brussel heeft Bot veel onderhandelingen geleid. Zo was hij nauw betrokken bij het verminderen van de netto-betalingspositie van Nederland in de EU, waardoor Nederland uiteindelijk 1,5 miljard euro minder ging betalen aan de EU. Sinds zijn pensionering in 2003 is Bot werkzaam bij adviesbureau Praaning Meines in Den Haag.

Tijdens een werkbezoek van de vaste Kamercommissie voor Landbouw van de Tweede Kamer aan Friesland, adviseerde Bot om de onderhandelingen stevig in te zetten. Het Nederlandse budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt vanaf 2014 met bijna 8 procent verlaagd. De daling is in Nederland sterker dan in andere lidstaten. Is hier nog iets aan te doen?
“Nederland moet de onderhandelingen over het Nederlandse budget stevig inzetten. Nederland wordt veel meer gekort dan andere lidstaten. We moeten inzetten op gelijke monniken, gelijke kappen.”

Zijn deze onderhandelingen wel kansrijk? Nederland is een klein land en we zijn de enigen die vinden dat Nederland meer budget moet krijgen.
“Dat we mogelijk alleen staan, is des te meer een reden om de onderhandelingen stevig in te zetten. Als we dat niet doen, gaat iedereen ermee akkoord en is Nederland het budget kwijt. Dat Nederland een kleine lidstaat is, speelt hierbij geen rol. Er geldt een veto, en dus hebben alle lidstaten een evengrote stem.”

Nederland zou er dus met een gestrekt been in moeten gaan?
“Ja. Nederland moet zeer krachtig de onderhandelingen in gaan. Maar wel met een goede boodschap. Nederland heeft een belangrijke positie als landbouwnatie, dus we hebben ook het recht om stevig te onderhandelen.”

Op welke onderdelen van het voorstel van Eurocommissaris Dacian Ciolos voor het nieuwe GLB is volgens u ruimte voor wijzigingen?
“In het huidige plan staat dat voor 30 procent van de toeslagen een verplichte vergroening geldt. Duitsland en Frankrijk willen dit percentage naar beneden bijstellen. Gedacht wordt aan 80 procent regulier en 20 procent gangbaar. Ze zeggen dat binnen de reguliere steun ook ruimte is voor vergroening. Dit biedt voor Nederland ook kansen, als ze op dit punt aansluiten bij deze grote lidstaten.”

Waarom pleit u voor minder vergroening?
“Als er meer aandacht is voor vergroening, komt er minder focus op het boerenvak. Als een boer zijn boterham niet kan verdienen, kan hij ook geen landschaps- en natuurbeheer doen.”

Wat vindt u van de inzet van Nederland op het GLB?
“Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft aangegeven dat hij de gelijke bijdrage per hectare, de flat rate, snel wil doorvoeren. Dat vind ik geen goed idee. Als je de bijdrage per hectare heel snel fors verlaagt, kan een boer het niet volhouden en zullen er nog meer boeren moeten stoppen. Dat lijkt me geen goede ontwikkeling.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.