793 x bekeken 4 reacties

Bananen eruit voor gras en mais

Monique van den Broek - Roovers
Het was een hels karwei, maar onze 11 hectare bananen zijn om. Nu moeten ze wegrotten; op het land komt mais en gras.

Tot eind februari verhuurden we onze bananenplantage. Omdat we volgend jaar de melkerij willen verplaatsen naar onze boerderij, hebben we de bananen omgekapt. De grond waarop de bananen staan ligt het dichtst bij de toekomstige melkstal. Een deel ervan moet daarom grasland worden. Het kan niet uit om het resterende areaal alsnog te verhuren. Grond bijhuren om mais op te telen, is, zeker dicht bij huis, lastig te vinden. Daarom kunnen we er beter onze eigen grond voor gebruiken.

Kaal vreten

Het omkrijgen van de bananen was een flinke klus. In eerste instantie lieten we jongvee en droge koeien in het bananenland, met de bedoeling dat die de planten kaal vraten en omliepen. Op die manier bleek het echter een meerjarenproces te worden en zolang wilden wij er niet over doen.

Met de hand kappen

Vervolgens probeerden we de planten met de hand te kappen en klein te hakken in stukken van een halve meter. Een bananenplant is zacht en bevat vooral water, waardoor hij handmatig makkelijk in stukken te hakken is. Maar 11 hectare planten handmatig kappen is toch wel heel veel.

Bulldozer met zware schijveneg

Na 1,5 à 2 hectare handmatig kappen, gingen we op zoek naar een trekker met zware schijveneg om in een werkgang de bananenplanten om te duwen en kort te maken. Eerst kwam er een van het gemeentelijk loonbedrijf, maar die bleek te licht voor het werk. Vervolgens probeerden we het met een Caterpillar D4-bulldozer, maar zelfs die had het er nog moeilijk mee. Daarom duwden we met die bulldozer uiteindelijk eerst alle bananenplanten om, waarna een zwaardere Caterpillar D6-bulldozer kwam om met een zware schijveneg met schijven van 80 centimeter doorsnede erachter de planten in stukken te snijden. Daarna konden we wel verder eggen met een normale zware trekker. Alles is nog enkele malen geëgd. Vervolgens was het wachten op regen om het bladmateriaal helpen te verteren.

Nog niet geschikt voor gras

Inmiddels hebben we parelgierst gezaaid op het bananenland. De grond is nog niet vlak genoeg voor gras en snijmais. Er ligt nog te veel bladmateriaal op. We hebben het parelgierstzaad met de kunstmeststrooier gestrooid en met een lichte schijf ingewerkt. Met die teelt verwachten we het rottingsproces meer te kunnen stimuleren dan wanneer we niks met de grond doen.
Parelgierst is een relatief goedkope teelt. Zo kunnen we de grond, ook al is hij nog niet optimaal, toch al benutten. De bedoeling is de parelgierst straks te weiden en/of in te kuilen. In januari kan er dan gras in.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Is er meer handel in melk dan in bananen?
  Hebben jullie nog bananen velden?

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  Als je vaker wat overhoop haalt, heb je ook vaker wat te bloggen.......
  groeten,Dirk

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Dirk uit Carambei heeft gelijk, Monique, je zou best eens wat meer mogen bloggen en daar hoef je niet eens alles voor overhoop te zetten. Het word tijd dat ik eens weer kom kijken, dat moet er heel anders uit zien nu al die bananen weg zijn. Het is toch weer best een hele investering eer het helemaal gras is maar het lijkt me prachtig daar een koppel koeien zien lopen. Groeten.

 • no-profile-image

  jos van acht


  Vanuit Portugal hoor ik veel over de landbouw in Brazilie (was een kolonie van P) .Ik heb ook een paar brazilianen werken , die enthousiast vertellen over hun vaderland .
  Dus ik sluit me bij de rest aan , en hoop dat je vaker schrijft

Of registreer je om te kunnen reageren.