Redactieblog

788 x bekeken 8 reacties

Onder dak

Permanent opstallen zet het gezinsbedrijf onder druk.

Het permanent opstallen van koeien zet door, zo lees ik in de krant. Dat is slecht nieuws voor het imago van de sector, maar daar wil ik het niet over hebben. Aan opstallen zit ook nog een andere kant, waar minder aandacht voor is. Er zijn allerlei theorieën over het gezinsbedrijf in de landbouw. Over waarom er vooral gezinsbedrijven zijn en weinig heel grote ondernemingen met vast personeel. Van heel romantische theorieën tot strak economische. Ik geloof zelf vooral in de volgende.
Er zijn twee tegengestelde krachten in de landbouw aan het werk. De ene is die van schaalvoordelen. Die kracht zou tot heel grote bedrijven moeten leiden. De andere kracht is die van onderbenutting van de arbeid. Ja, u hoort het goed, u werkt te weinig, ook al heeft u zelf het gevoel dat u knoeperhard werkt.
U doet allerlei dingen die u niet zo makkelijk overdraagt aan het personeel. De kinderkamer behangen, rondneuzen op internet, antieke tractoren reviseren, gezellig overleggen met de buurman, met de vrouw naar de stad gaan, de kettingzaag slijpen, Boerderij lezen. Allemaal dingen die leuk zijn of leuk en nuttig te gelijk. En allemaal dingen waar u een werknemer liever niet het volle cao-loon voor wilt betalen. Zeker niet om met de vrouw naar de stad te gaan.
Deze klussen gebeuren op momenten dat er minder behoefte is aan het ‘echte’ boerenwerk. Dat echte boerenwerk is niet zo makkelijk vooruit te plannen. Natuur en weer zijn daarin belangrijke spelbrekers. Kijk eens om u heen. In de glastuinbouw en intensieve veehouderij heeft men weer en natuur volledig in de hand, want alles onder dak. Juist in die sectoren zijn de grote bedrijven opgerukt en staat het gezinsbedrijf onder druk. Door koeien binnen te houden schakel je ook weer en natuur wat uit. Dus minder leegloop van arbeid.
Ik voorspel u, ook in de melkveehouderij komt het gezinsbedrijf onder druk. Want hoe minder natuur, hoe meer schaalvergroting. En nooit meer behangen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Achterhoeker

  Als je alles in 8 uur moet doen, moet je doorlopen. Maar als je om 06.00 uur aan het melken bent, zou dat betekenen dat je om 14.00 uur klaar zou moeten zijn en je ''vrij'' bent. Omdat dit van z'n leven niet haalbaar is, wordt 't werk uitgesmeerd over meer uren. Dan heb je tijd om met je partner en/of kids wat tussendoor te doen. Dát is de vrijheid die we nog hebben. Zelf grotendeels je dagindeling bepalen.

  Maar als je dus niet je de pleuris werkt van 06.00 uur tot 20.00 uur dan ben je een hobby-ist?? Denk dat het lang geleden is dat deze auteur een week of langer op een boerderij is geweest. Weer iemand vanachter een bureau die zowel de theorie als de praktijk niet echt doorheeft. Daar heeft het tenminste wel alle schijn van. En het leukste van alles is dat de auteur het blad ''de boerderij'' niet als vakblad ziet, maar als tijdvulling. Zegt genoeg, lijkt me...............

 • no-profile-image

  Boerin

  Als ik dit artikel lees krijg ik de indruk dat de schrijver denk, dat er op het boerenerf maar wat wordt gelanterfant.
  Er zullen echt niet zoveel boeren zijn , die regelmatig overdag met hun vrouw in de stad lopen. De meesten werken meer dan 8 uur per dag. Bovendien zullen werknemers ook niet 8 uur per dag even produktief zijn. Waar vroeger een vakman voor werd ingehuurd, moeten ze nu zelf doen of je het nu leuk vindt of niet. Alleen dan kunnen we overleven met de melkprijs, die evenhoog is dan 25 jaar geleden.

 • no-profile-image

  hardwerkende parttime boer

  En toch heeft de schrijver wel een punt. Door de natuur worden onze dagen nog deels gepland en kunnen we tijd plannnen voor vrouw en kids. en als alles onderdak staat, dan zijn we met 8 uur werken per dag ook niet klaar, want dan kunnen we altijd werken. Ook het lezen van de boerderij lijtk me ontspannend, of slaat de lezer die Opa over, want dit heeft niks met ons vak te maken. Dat lijkt me sterk...

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Dhr. Strijker durft te beweren, mogelijk welliswaar met een knipoog, dat wij boeren onze arbeid niet goed benutten, maw niet hard genoeg werken. Wel beste hr. Strijker, u zou het eens van een andere kant moeten bekijken: het zou mogelijk moeten zijn om als boer met gemiddeld 36 uur per week een fatsoenlijk modaal inkomen te verdienen. Dat is voor een veeboer (7 dgn per week), slechts 5 uur en 10 minuten per dag. Wat die boer in de rest van zijn tijd doet gaat u geen moer aan. Nu zult u misschien zeggen dat wij niet anders willen dan van 's morgens vroeg tot 's avonds laat maar wij willen best wel anders, althans ik wel en ik denk velen met mij. Maar het is de noodzaak die ons dwingt om vaak lange dagen te maken en zomaar zo'n 2500 uur per jaar of meer te WERKEN en de door u genoemde "leegloop"klusjes allemaal zelf te doen uit economische redenen. En hr Strijker, ik zou van u wel eens een overzichtje willen zien van wat u bijv. gedurende een werkweek allemaal gedaan heeft, van minuut tot minuut. U zult er misschien zelf ook verbaasd van staan hoe weinig echt productieve uren, dwz uren die een economisch voordeel opgeleverd hebben, u zelf gemaakt hebt.
  Don't bite in the hand that feeds you!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Met wat Dirk Strijker meent te kunnen beweren over werk boer kan ik het volgende van het werk van Dirk zeggen: laten we eens voor een dag ruilen. Zal dan binnen 10 minuten klaar zijn en Dirk heeft aan een week nog niet genoeg om klaar te zijn.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik kan de heer Strijker wel volgen. Degenen die zomers de tijd vinden om achter de koeien in de wei aan te lopen en alle kuilwerk zelf doen, hebben 's winters zeeën van tijd.

 • no-profile-image

  koetje

  Nou volgens mij gaat het artikel over het feit dat de melkveehouderij niet in dezelfde valkuilen moet trappen als de tuinbouw en varkenshouderij.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Permanent opstallen doen ze niet voor niets. Het is veel beter te sturen, dus ook veel beter voor de koeien. De verkaveling van de grond is minder belangrijk. Constant aanbod van voer is voor de koeien van zeer groot belang. Geen last van al die veranderde weersomstandigheden vooer de koeien!!! En daarbij komt nog de vruchtwisseling van de grond. Koeien buiten is mooi voor de burger, maar wat verdien je er als boer wat aan? Je kunt wel altijd de goedzak uit willen hangen, maar die burger wil voor niets op de eerste rang zitten. Als ze er voor moeten betalen zijn ze meestal niet thuis. Melk is een goed product, dat drinken ze toch wel. Als je er zelf maar geen probleem van maakt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.