271 x bekeken 6 reacties

Hoge prijs voor Hedwige

agd.media
Het kabinet-Rutte, met staatsecretaris Henk Bleker voorop, plaatst zichzelf in een onmogelijke situatie. De Europese Commissie ziet niets in het afgelopen zomer gepresenteerde alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder.

En toch houdt Bleker stug vol: er komt geen water in de Hedwige. Nederland zou er wel eens een hoge prijs voor kunnen betalen.

Ontpoldering van Hedwige is opgenomen in het Scheldeverdrag. De schoen wringt nu echter meer bij Natura 2000. De natuurtoestand in de Westerschelde is bijzonder slecht. Nederland moet daar volgens deze richtlijn iets aan doen. Het alternatief Rammekenshoek bij Vlissingen is ontoereikend, oordeelt Brussel in niet mis te verstane bewoordingen. Het plan deugt op geen enkele punt.

Bleker wil de Commissie nog een onderbouwing sturen. Het lijkt meer op een wanhoopspoging om zijn gezicht te redden. Hij heeft stoere taal gebezigd, en kan moeilijk inbinden.

Nederland heeft in Brussel een goede reputatie als het om afspraken gaat. De veehouderij profiteert hiervan in de toekenning van derogatie. Het vertrouwen zou met de Hedwige-affaire weleens drastisch aangetast kunnen worden, met mogelijk nadelige consequenties voor toekomstig beleid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dan diepen we die schelde toch niet uit!!
  Dat de natuur daar zo slecht (als dat echt zo is) is komt door de vervuiling van Antwerpen zelf (chemie en dagen lopende rioolpijp)
  Omringende polder grond is zelfs ook vervuild.
  De laatste jaren gaat het iets beter er zwemt weer vis waar je niet van dood gaat en de zeehonden zwemmen zowat in de haven van Antwerpen.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Derogatie voor de veehouderij ten koste van de akkerbouw.
  Hedwigpolder onder water eveneens ten koste vande akkerbouw.
  Brussel is het spoor totaal bijster door uitstekende grond op te offeren. Schande in een tijd voorspelbare voedseltekorten wereldwijd. Politici moeten meer verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor falend beleid. Denken ze vast beter na in het vervolg.
  Hopelijk houdt Bleker zijn rug recht

 • no-profile-image

  Ach kijk, de derogatie wordt weer eens uit de kast getrokken. Dit chantagemiddel wordt keer op keer misbruikt om mensen onder druk te zetten. Een sigaar uit eigen doos mensen, PAS OP! En Elisabeth: extensieve veehouders zijn net als jullie, akkerbouwers, het slachtoffer van de volstrekt foutieve mestwet. Zie hiervoor de brief aan de "deskundigen" van Henk van der Pol op het forum: "SGP: soepeler gebruiksnormen op grasland mogelijk bij drijfmest", verderop in het rijtje van laatste reacties.

 • no-profile-image

  Hedwige polder;--jawel-een man een man -een woord een woord!
  Let wel; het gaat om natuurbehoud, dus als alternatieven daarin gelijkwaardig voorzien , maak er dan geen prestige kwestie van!
  Mijn boerenhart zegt; dat je zeer zorgvuldig om moet gaan met goede landbouw grond, dat is het kostbaarste natuur product voor nu en de toekomst!!!.

 • no-profile-image

  Hedwige polder;--jawel-een man een man -een woord een woord!
  Let wel; het gaat om natuurbehoud, dus als alternatieven daarin gelijkwaardig voorzien , maak er dan geen prestige kwestie van!
  Mijn boerenhart zegt; dat je zeer zorgvuldig om moet gaan met goede landbouw grond, dat is het kostbaarste natuur product voor nu en de toekomst!!!.

 • no-profile-image

  A.van Zadelhof. Ik ben het al faren met je eens, we moeten zorgvuldig omgaan met >goede landbouw grond<. Wat schertst mijn verbazing rond 1970 gingen de nodige polders bij Rotterdam op de schop, liever gezegd ze werden tot diepe gaten gegraven, havens. Compensatie werd gezocht en gevonden in het IJsselmeer in de vorm van Flevoland. Goede grond werd uitgegeven aan boeen tegen rdelijke prijzen en na 20 jaar voor torenhoge bedragen door de overheid terug gekocht voor wegen en steden. Zie zo oud als de mensheid is, zo oud is het op offeren van landbouw grond aan door de mensen beter geachte bestemmingen. Deze voorkeur kan zijn steden, wegen, havens en nu dus NATUUR. Welliswaar gemaakte natuur, dus en soort van park in boeren ogen, maar de grachtengordel noemt dit (wilde) natuur.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.