278 x bekeken

Geen echte hervorming

agd.media
Na maanden van onderhandelingen, geruchten, en gelekte versies was het gisteren eindelijk zover: eurocommissaris Dacian Ciolos presenteerde zijn voorstel voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Op hoofdlijnen wijkt het plan niet af van wat al bekend was. Het stelsel van inkomenstoeslagen wordt vergroend, er komt een limiet aan de steun per bedrijf en crisisbeheer gaat een meer nadrukkelijke rol spelen. Als gevolg van de herverdeling van het budget over de lidstaten verliest Nederland naar schatting 7 tot 8 procent van de toeslagen per hectare.

Natuurlijk is er veel kritiek op het plan. Boerenorganisaties vinden de vergroeningsmaatregelen te ver gaan, terwijl natuurclubs het tegenovergestelde beweren. Daarnaast vindt Bleker de korting op de bedrijfstoeslagen onacceptabel en mist hij premies voor bijvoorbeeld weidegang en precisielandbouw.

Los van de vraag of al die kritiek terecht is of niet, is er iets fundamenteel mis met de plannen van Ciolos. Van een hervorming is namelijk amper sprake. Natuur en milieu zullen nauwelijks kunnen profiteren van het nieuwe GLB, terwijl boeren wél te maken krijgen met flinke beperkingen. Ciolos heeft geprobeerd alle partijen een beetje te gunnen en zo iedereen tevreden te houden. Met als resultaat een waterig compromis waar niemand zich echt in kan vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.