Redactieblog

265 x bekeken 2 reacties

Dapper DOC krijgt Duitse baas

DOC te Hoogeveen was een dappere, kleine, echte coöperatie. Nu moet ze zich noodgedwongen in dikke Duitse armen vleien.

Jammer eigenlijk. DOC was altijd het toonbeeld van kracht, creativiteit en coöperatief denken. Daarom deed men in het verleden niet mee met de fusie van Friesland met Coberco. Men kon het zelf wel. En laten we wel wezen, we zijn wel eens jaloers geweest op de boeren van DOC. Een uitstekende melkprijs, een bestuur en directie, die dicht bij de boeren stond. Wat een verschil met Friesland Coberco, waar wij een nummer werden. We leverden geen melk, maar een grondstof. Dat neem ik oud-topman Olijslager nog kwalijk.

En nu de fusie van DOC met het Duitse DMK. Of liever een overname. Van een fusie kun je door het verschil in omvang niet spreken. Nu worden de beslissingen over DOC, na overleg met de leden, in Hoogeveen genomen. Straks in een hoofdkantoor in Duitsland. Zonder overleg. Want “befehl ist befehl”. Dat wordt even wennen voor de DOC-leden.

Toch is het de enige kans voor DOC. Aansluiting bij FrieslandCampina is vanwege mededinging niet mogelijk. Alleen doormodderen met kaas als eenzijdig product kan ook niet. Dat heeft de belabberde melkprijs van de laatste jaren wel bewezen.

DOC kan dus niet anders. Eenzijdige zuivelproducenten hebben geen toekomst. Op CONO en Rouveen na. Dat zijn fabrieken met specialiteiten.

Blijft over een gevoel van spijt. Dat een echte coöperatie niet meer kan overleven. En dat de DOC-boeren zijn overgeleverd aan de Duitsers.

Dan zit ik toch liever bij FrieslandCampina. Maar die kans heeft DOC voorbij laten gaan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Frank Post

    Je moet toch wel heel erg zelfgenoegzaam zijn om zo'n stukje te schrijven vooral zonder je eigen naam te kunnen of te durven schrijven. Gr Frank

  • no-profile-image

    Vergaderboer heeft gelijk met zijn stelling. DOC leden worden nog even lekker gemaakt met een bruidsschat van een paar centen maar daarna is het luisteren naar de Duitsers en hun vaak lagere melkprijs. Maar dat is de prijs die men betaald voor..........!

Of registreer je om te kunnen reageren.