Redactieblog

607 x bekeken 1 reactie

'Weerzinwekkend

Grote boer Jan van Weperen slaat de plank helemaal mis over vrouwen en weidemelk.

Voor deze column houd ik allerlei media bij. Eentje daarvan is het Agrarisch Dagblad, tegenwoordig agd.media geheten. Daarin stond vorige week een interview met Jan van Weperen. Hij is een grote boer in Oosterwolde in Friesland, met krap 500 melkkoeien. Daarnaast is hij vooral opinion leader. Hij heeft een mening en weet die uit te dragen. Zo stelde hij recent de beloning van de bestuurders van FrieslandCampina ter discussie en ooit ging hij het gesprek aan met de Partij voor de Dieren. Hulde.

Er stond een interview met hem in agd.media. Daarin vielen twee dingen op. Het eerste was dat er volgens hem geen vrouwen in de top van de landbouworganisaties zitten, omdat vrouwen niet durven te kiezen. Onzin. Geen commentaar nodig. Het tweede ging over weidemelk.

Een premie op weidemelk vindt hij ‘weerzinwekkend’. Een collegahoogleraar zei ooit dat er niets zo praktisch is als een goede theorie. De economische theorie – en ook de praktijk – zegt dat marktsegmentatie de opbrengsten vergroot. Dat betekent dat je voor verschillende afnemers verschillende prijzen rekent, naar rato van wat ze maximaal voor een product willen betalen. Meestal lukt het niet om zoiets toe te passen. Soms is het echter mogelijk met wat kleine

ingrepen en goede marketing een product een beetje anders te doen lijken en zo een hogere prijs op te halen bij bepaalde consumenten. A-merk tegenover huismerk is zo’n voorbeeld, of Shell V-power-diesel tegenover gewone diesel. En nu komt ie: weidemelk tegenover gewone melk.

Heel wat consumenten denken dat een koe beter af is in de wei, dat de wei mooier is met koeien erin, of dat weidemelk lekkerder is. En ze hebben er extra geld voor over. Een gouden kans voor marktsegmentatie.

Een deel van de opbrengst ben je kwijt om de boeren die meedoen te compenseren voor hun hogere kosten. De rest van de winst is voor alle leden, ook voor Van Weperen. Maar Van Weperen durft niet te kiezen, dus haalt hij nooit de top van de landbouworganisatie.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jeroen

  Heeft U ook cijfers over deze vraag?
  Hoeveel is de verwachtte vraag voor dit product van de consument? Kan je daardoor een aparte productie lijn starten, kan je een route/gebied aanwijzen waar genoeg boeren deze weidemelk kan produceren? Zomaar omdat de consument zegt, dat ze het willen zijn dit toch cijfers,die bekend moeten worden.
  De vergelijking met Diesel, was laatst in Duitsland het verschil met die top diesel was dik 15 eurocent. op mijn tank, is dat haast 10.50 of wel haast 8 liter, die weer gelijk staat aan 64 km.
  Dus op die tank moet ik dik meer dan 10% km moeten rijden, ik geloof dat niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.