Redactieblog

230 x bekeken

Verkoop grond leidt tot winstuitdeling

Amsterdam - Een directeur groot aandeelhouder (dga) verkoopt grond voor de bouw van een woning voor een te lage prijs aan zijn zoon.

Volgens het gerechtshof Amsterdam is er sprake van een winstuitdeling vanuit de bv. Het taxatierapport van de inspecteur wordt gevolgd.

Kort samengevat is de uitspraak van het Hof Amsterdam de volgende:

Belanghebbende X houdt indirect de aandelen in A bv. A bv koopt in 1996 een perceel grond met opstallen. Op het perceel wordt een kantoorpand gebouwd. In 1999 verkoopt A bv een deel van het perceel (509 m²) aan F, een zoon van belanghebbende, voor € 34.033. F heeft een vrijstaande woning op het perceel laten bouwen. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat er sprake is geweest van een uitdeling. Volgens de inspecteur bedroeg de waarde van het perceel medio 1999 namelijk € 104.142. De inspecteur legt dan ook een IB-navorderingsaanslag op aan belanghebbende. Rechtbank Haarlem handhaaft de navorderingsaanslag. X gaat in hoger beroep.
Hof Amsterdam volgt het taxatierapport van de inspecteur. Volgens het Hof gaat de taxateur van de inspecteur er namelijk terecht vanuit dat het perceel een bouwterrein betreft dat is bestemd voor de bouw van een vrijstaand huis. De taxateur van belanghebbende gaat er ten onrechte vanuit dat er sprake is van een perceel industriegrond. Vervolgens oordeelt het Hof ook dat de bv en belanghebbende er zich van bewust waren dat de bv een mogelijkheid onbenut heeft gelaten om een voordeel te behalen en belanghebbende in staat heeft gesteld om dat voordeel te genieten. De inspecteur heeft terecht een winstuitdeling in aanmerking genomen. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank

Meer informatie: Hof Amsterdam, MK III, 2 december 2010, nummer P08/00201

Of registreer je om te kunnen reageren.