Boerenblog

408 x bekeken 2 reacties

Overstromingen? We moeten irrigeren!

In Queensland zijn overstromingen, hier draait de irrigatie nog volop. Daardoor hadden we ineens geen droog perceel meer toen een buitje van 10 mm een echte hoosbui werd.

Volg het journaal en je weet dat Australië gebukt gaat onder overvloedige regenval en overstromingen. Nou, niet heel Australië gaat eronder gebukt hoor. Bij ons valt het wel mee. Toegegeven, het is een paar weken geleden wel erg nat geweest. Dat had een mega-impact op de melkproductie en de grasgroei. Het regent de laatste week zo af en toe. Dat maakte het moeilijk in te schatten hoeveel te irrigeren.

Land staat blank na irrigatie

Vorige week werd 10 mm regen voorspeld, dat is niet genoeg bij een verdamping van 6 mm per dag. We waren en bleven dus volop irrigeren. We kregen echter 50 mm. Je kunt je voorstellen wat dat doet met het grasland. Inderdaad, het hele bedrijf stond onder water. We hadden geen enkel droog perceel voor de koeien en moesten slapen in het water.
Het is kiezen uit twee kwaden. Als je niet irrigeert en je krijgt geen regen, dan heb je binnen een week geen grasgroei meer. Irrigeer je en het regent meer dan ze voorspellen, dan zit je ook in de problemen. Het maakt het op dit moment allemaal wat lastiger in te schatten en het heeft flink impact op de koeien en melkproductie.

Bosbranden en overstromingen

De verschillen zijn groot hier in Australië. West-Australië is nu getroffen door droogte en daar zijn nu bosbranden. Wij hebben last van regen. Het graan kan niet geoogst worden, koeien gaan omlaag in melkproductie. Bovendien lijkt het in Queensland en North South Wales maar niet te stoppen met regenen. De Murray River heeft voor het eerst sinds meer dan tien jaar weer voldoende water om te irrigeren en stroomt eindelijk weer in de oceaan. Stel je voor: bijna geen water in de Maas en daardoor een drooggevallen Biesbosch en Haringvliet.
De grootste problemen zijn in Queensland, voornamelijk rond Toowoomba (waar medeblogger Gerrit Kurtsjens woont) en Brisbane. Rond Toowoomba zijn tien mensen overleden door een vloedgolf en er zijn nog een kleine 100 mensen zoek. Brisbane verwacht binnenkort bijna 20.000 huizen onder water te hebben.

Extremen groeien

Het schijnt er ook allemaal wat heftiger aan toe te gaan dan normaal. De bewoners van West Victoria hadden in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 januari te maken met meer dan 100 mm regen in een paar uur tijd. Het water kwam dus met bakken uit de hemel. Niemand was erop voorbereid dat straten in een paar minuten tijd veranderden in woeste rivieren.

Grote schade, ook in de landbouw

De kosten lopen in de miljarden. De mijnbouw ligt op zijn gat en de landbouw heeft veel vee verloren. Ook zijn er veel verzopen en verwoeste percelen zomergewassen, zoals sorghum en katoen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo in New Zealand

  Ja dat is zeker lastig plannen met irrigatie. Wij moeten hier gewoon door beregenen met pivots ook al zijn de bericten naar regen, ook hier is eerst zien en dan geloven. Als de wind hier eenmaal vanaf de Tasman zee komt dat droogt het snel uit hier. Kan het water een beetje snel weg daar dan? Wie weet zijn is al je afrastering ook vernield door de water massa. Dus geen pretje.
  Cheers

 • no-profile-image

  Gerard

  Extreme weeromstandigheden alom. Hier in Nieuw Zeeland schijnt het ook niet te gaan zoals het zou moeten, maar extremen als in Australie hebben wij geluk (nog) niet. Het nieuws is er hier helemaal vol van.
  Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.