Boerenblog

859 x bekeken 9 reacties

Opgelicht!

De openbaarheid rond EU-subsidies krijgt in Duitsland een naar staartje. Oplichters zonden alle ontvangers een brief met het logo van een overheidsdienst en een fikse rekening. Velen trapten erin.

Net na kerstmis kregen we een rekening in de bus van het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE), het Duitse federale instituut voor landbouw en voedselvoorziening. We moesten dik 200 euro binnen 14 dagen betalen als bijdrage in het schadeloosstellingsfonds voor klimaatsverandering, KLEF genoemd. Het was voor het eerst dat ik daarvan hoorde. En dan word ik toch wat nieuwsgierig. Wantrouwend nog niet, daarvoor zag de rekening er te echt uit. Ik wilde weten wat dat was, dat schadeloosstellingsfonds. Dus ben ik aan het googelen geslagen. Tot mijn verbijstering zag ik de volgende melding:

Namens het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening (BLE) zijn vervalste brieven aan boeren gestuurd met daarbij een rekening voor het fictieve Klimaatverandering Compensatiefonds (KLEF).
Het Fonds is een verzinsel – net als het Berlijnse postadres van de vermeende afzender. Het BLE adviseert de boeren om niet te reageren op deze brieven en niet het geld over te maken. Wie de maker is van de valse facturen, die blijkbaar zijn gemaakt met frauduleuze bedoelingen, is op dit moment nog niet bekend. Het BLE heeft aangifte gedaan.

Bijna 2 procent van de subsidies

Het moeten gewoon meerdere personen zijn die deze streek hebben uitgehaald. De omvang van de oplichting is namelijk erg groot. De brief is naar boeren gestuurd in alle deelstaten in Duitsland! De oplichters hebben het openbare register van ontvangers van EU-subsidies gebruikt en proberen boeren een bedrag van tussen de 1,6 en 1,9 procent van de door hen ontvangen landbouwsubsidies afhandig te maken.
Ze hebben het erg goed voorbereid. De brief was perfect opgesteld. Bij ons stond in de brief het exacte bedrag vermeld van de subsidies die wij hebben ontvangen. Handig ook, om zo’n brief net na kerst te laten bezorgen. Met een betalingstermijn van 14 dagen zullen veel mensen het bedrag net voor de jaarwisseling nog even snel betalen in verband met de jaarafsluiting. Vooral oudere (kleine) boeren zullen de klos zijn, denk ik. Deze mensen hebben vaak moeite met een pc, en je moet dan maar net die dag de krant lezen.

Niet alle boeren op de hoogte

Ik nam hierover contact op met ons Bauernverband. Die wist ervan: ‘Fax de brief maar naar ons’. Ik heb daarna ook maar eens een bel- en mailrondje gemaakt naar Nederlandse boeren in Duitsland. Een aantal had de rekening ook ontvangen en even terzijde gelegd. Slechts een van hen wist dat het een oplichting betrof.
Een van de Nederlandse boeren die ik aan de telefoon had, was door de instanties benaderd, de rest niet. Ook niet door het Bauernverband, die de andere boeren in ons dorp via de fax wel op de hoogte had gesteld. Ook hen had ik gebeld. Het zal wel toeval zijn…

Openbaar register nu gesloten

Bij de Kreisverwaltung werd me verteld dat het openbare register dat alle subsidie(s) ontvangende boeren vermeldt (NAW-gegevens en grootte van de ontvangen subsidies) inmiddels gesloten is. Ik vond het al vreemd dat dat zo maar kon. Dat iedereen kan zien welke boeren welk bedrag aan subsidies ontvingen.
Het resultaat kregen we dus met de post; een wel heel goed vervalste rekening. De rekening waar het geld naar kon worden overgemaakt had men inmiddels geblokkeerd, vertelde de contactpersoon van de Kreisverwaltung me. De boeren die al geld hadden overgemaakt, konden er echter niet zeker zijn dat ze hun geld zouden terugkrijgen.

BLE in Bonn ingelicht

Daarna heb ik het BLE in Bonn gebeld. Ik heb toch nog even doorgegeven dat in een andere deelstaat een rekening bij de Commerzbank op het overschrijvingsformulier vermeld stond. Op de rekening die wij ontvingen, stond een bankrekening bij de Postbank vermeld. De telefoniste heeft haar uiterste best gedaan maar niemand was bereikbaar net na kerstmis.

Lawine aan verontruste telefoontjes

Vanochtend (3 januari) heb ik opnieuw gebeld naar BLE’s persvoorlichting. De medewerkster die ik aan de telefoon kreeg, kon nog niet vertellen wie achter deze actie zit. Ze hebben een lawine van telefoontjes gehad van boeren die deze rekening hebben ontvangen. Drie bankrekeningen zijn inmiddels geblokkeerd. De BLE heeft een strafvervolging opgestart en adviseert boeren die dat willen om dat ook te doen.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE013058D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  De subsidie is openbaar aangezien de burger zijn belastiggeld is en die "recht" hebben om te zien waar het naar toe gaat.
  Het is niet gesloten ivm dit voorval, maar ivm dat 2 volgens mij Duitse boeren tot het Europese gerechtshof zijn gegaan en dit hebben aangevochten, reden weet ik zo niet meer.
  Nederland is het volgens mij nog openbaar.

 • no-profile-image

  Han

  Jeoren heeft de belasting betaler er recht op. om te weten wie zijn belasting geld krijgt? Dat er een bedrag X naar landbouw (ter compensatie van de te lage marktprijs) gaat moet voldoende zijn. Er zal geen ambtenaar, hij leeft van belasting geld, te koop lopen met het bedrag, dat hij netto krijgt inclusief onkosten vergoedingen, einde jaars uitkeringen studie ondersteuningen en de kantine subsidie, betaalt door de overheid.
  Jeroen wees eerlijk er is geen belasting betaler die weet hoeveel van zijn geld naar leermiddelen, onderwijzers gaat en hoeveel er naar de bureaucratie gaat die de onderwijzers voor de voeten loopt.
  Dus waarom dan wel bij boeren en ook nog op naam en adres???

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han ja en nee, vandaar dat ik recht tussen haakjes had geschreven.
  Subsidie is geen loon, subsidie staat voor iets doen wat in gemeenschappelijk belang is. Maar subsidie haalt het "ondernemerschap" ook gedeeltelijk weg, aangezien er "basis" prijs is.
  Daarnaast weet jij ook wel, dat er voor schapen een subsidie is en had je in het teljaar de schapen en nu niet meer, krijg je nog steeds geld???

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Peter, als je het echt goed had willen doen dan had je in je reactie niet de Viva maar de Boerinnenenquete van Libelle getipt !Lees vooral àlle reacties van de boerinnen die eronder staan! Dan weet je wat echte vooroordelen zijn. http://www.libelle.nl/2010/12/gezocht-boerinnen-vragenlijst/ ....Er komt trouwens eind deze week een speciale uitgave speciaal voor mannen heb ik ergens gelezen. Aankomende vrijdag kan je de mannenlibelle bij alle winkels die bladen verkopen vinden :-)))

  Ik vind àlle reacties leuk. Han en Jeroen zijn trouwe lezers, ik kijk dan ook altijd naar hun reacties uit!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Oeps ik zie dat de reactie van Peter is verwijderd...

 • no-profile-image

  Han

  @Peter het is winter en dan ligt de akkerbouw stil, dus tijd om te schrijven.
  @Jeroen. De zgn. subsidie was eens bedoelt en volgens mij nog, om de negatieve gevolgen van de vrije wereld markt enigsinds op te vangen. Dit alles zou niet hoeven als de consument eindelijk eens bereid was om de productie kosten van voedsel te betalen en niet een prijs ontstaan door overschotten elders op aarde. Ik ben van mening, dat het voor de consument veel goedkoper is enkele procenten meer te betalen voor zijn eten, dan via belastinggeld dit te kort bij te passen of erger in de toekomst als de boeren weg geconcureerd zijn door goedkoopte landen de hele infrastructuur op hun bord krijgen inclusief de rekening voor voedsel import. Alleen de verdeling van het geld kost al meer dan de boeren ontvangen. Wat denk je dat er gebeurd als we in Nederland echt de boeren hebben weg gepest? Import van eten betekent naast afhanklijkheid ook dat het voor de overheid nog simpeler wordt om geld binnen te halen dan nu. Een >tolhek< bij de grens en klaar is de minister van financieën. Afbreken van je voedsel productie gaat sneller dan opbouwen. Jij ervaart elke dag hoe moeilijk opbouwen is, als het echt stuk is.
  Las net in Trouw, dat de FNV niet langer bereid is om de slachters (veel Polen) nog langer voor fictief minimum loon te laten werken onder sociaal (voor Nederland) onacceptabele omstandigheden. Ze vragen zich dan ook af of het hele vlees gebeuren nog wel past in de Nederlandse samenleving. En de boeren zich maar druk maken over >duurzaam<. Welke tak van sport bedreven door >gast arbeiders volgt??

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han de overheid koopt in en houd een voorraaad, maar die overheid is ook niet stom,die verkoopt ook op duur moment, waardoor de prijs die waarschijnlijk omhoog ging niet direct verder stijgt, gevolg de akkerbouwer heeft nog geen voordeel van eindelijk een stijgende prijs, daardoor denk ik, dat men waarschijnlijk beter af is, zonder subsidie. Maar net wat je zegt, kan je nog wel eens afhankelijk worden van andere landen, als de agrarische sector uit Nl zou verdwijnen.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen dit klopt maar ze kopen onder de productie prijs in en dat stoort me. Zo financieren de boeren de voorraad die bedoelt is om als natie in barre tijden te overleven. Van mij dus nog zo'n kloten jaar eindelijk de voorraden op en import ook niet mogelijk, omdat ieder land eerst aan zijn eigen mensen zal denken, zie maar /rusland en Oekraine. Wie zijn voedsel voorziening vergeet gaat NAT zie maar aan de Russen , hebben ook jaren het handels en import model gehanteerd omdat eigen productie rekenkundig duurder was dan import, totdat ze op de blote knieen de Wereld bank moesten vragen om (ontwikkelings) geld. Zie hoever ze zijn met eigen voedsel, deels kan het deels nog steeds te kort. Dit zal ieder volk overkomen die zijn boeren kleinert en zijn landbouw uitzuigt.

 • no-profile-image

  inwoner

  Ik vind 't terecht dat je kan zien waar de subsidie heen gaat. In Belgie is dit eveneens openbaar. Zo zie je dat de veehandelaren onterecht met de slachtpremies gaan lopen. Er zijn er die 200000.00€ trekken en die zodoende grond nodig hebben om de premies te verzilveren.Met hun hormonen achtergrond deinzen ze niet terug om huwelijken kapot te maken en zieke mensen te misbruiken om aan grond te geraken. De rechtbanken (onrecht) doen hier niets tegen uit angst of omdat er magistraten zijn die gespijst worden door deze groepering.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.