322 x bekeken 1 reactie

Genetische diversiteit bij schapen is bijzonder groot

Christel Labee
Welke kant gaat het op met de veefokkerij? Wat is wel en wat is niet gewenst? In een speciale serie naar aanleiding van de Groene Canon van agd.media geven verschillende auteurs hun mening over het landbouwdier in de toekomst. Vandaag deel 1: Betty Stikkers.

door Betty Stikkers

Zo’n 10.000 jaar geleden werden schapen gedomesticeerd in Centraal Azië, maar pas 3.500 voor Christus leerde de mens wolspinnen.

Schapen speelden een zeer grote rol in de verspreiding van beschaving, cultuur en handel. De verwerking van wol is de oudste georganiseerde industrie en de eerste internationale handel bestond uit producten van schapen: wol, vlees, melk en pelzen.

Er zijn meer schapenrassen in de wereld dan van enig ander landbouwhuisdier. Wereldwijd zijn er meer dan 1.000 verschillende rassen, waarvan 200 oorspronkelijke. De genetische diversiteit is bijzonder groot.

Ondanks dalende prijzen voor schapen en producten hebben schapen nog steeds economische voordelen ten opzichte van andere landbouwhuisdieren. Zij hebben geen dure behuizing nodig en zorgen onder meer voor begrazing in natuurgebieden, dijken, het verbeteren van graslanden. En ze kunnen milieuvriendelijk gehouden worden.

Dat maakt ze, ook voor de commerciële voedselproductiefokkerij, interessant. Vooral lamsvlees van primitieve rassen is bijzonder smakelijk en past in een gezonde levenstijl.

Het fokken van schapen is aan ’mode’ onderhevig. In de loop van de eeuwen zijn rassen aangepast aan de omstandigheden van dat moment. Hoe schapen er over dertig jaar uit zullen zien is moeilijk te zeggen, voor de fokkerij is dertig jaar een relatief kleine periode. Op dit moment is er vraag naar gemakkelijke schapen (easy care): zelfruiend en met een hoge vleesopbrengst.
Maar wereldwijd trekt de wolhandel aan. China is het grootste wolverwerkende en exporterende land ter wereld. Een groot deel van de Europese wol gaat naar China. Maar er is ook een niche markt voor speciale wolsoorten.

Wolkwaliteit en variëteit zullen daarom ook steeds een belangrijk punt in de fokkerij zijn. Daarnaast is de vraag naar wol voor de isolatiemarkt stijgende. Ik denk dat wol in de toekomst weer aan belang gaat winnen.

Hoe die toekomst er ook uit komt te zien, het is van het grootste belang dat we de unieke eigenschappen van onze oorspronkelijke rassen niet verliezen. Wereldwijd houden duizenden, veelal kleinschalige fokkers zich zeer intensief bezig met deze rassen. De meesten van hen zijn een onuitputtelijke bron van kennis die niet verloren mag gaan.

Wij moeten niet uit het oog verliezen dat onze moderne, hoogproducerende rassen ontstaan zijn uit combinaties van deze oorspronkelijke rassen en het is van het grootste belang dat de fokkers worden bijstaan in het behouden van deze belangrijke genetische bronnen. Zij vormen een steeds belangrijker onderdeel in de landbouwwereld. In mijn opinie is hier een belangrijke taak voor de overheid weggelegd.

Betty Stikkers is actief voor de Shetlandfokgroep Fair Isle, voorzitter wolcommissie Vereniging Speciale Schapenrassen en coördinator van de werkgroep Neurological disorders and mineral imbalance van de European Livestock Association

Zie ook de delen 2, 3 en 4 van deze speciale opinieserie

Foto

Eén reactie

  • hansxx

    Over die grote diversiteit klaagt de handelaar steen en been........

Of registreer je om te kunnen reageren.