Redactieblog

354 x bekeken 1 reactie

Gelukkig nieuwjaar

Net hebben we elkaar de beste wensen toegeroepen, of er vallen duizenden dode vogels uit de lucht, staat Limburg onder water, loopt de Belgische kabinetsformatie weer vast, en houdt commissaris Welten zijn nieuwjaarstoespraak. De ellende gaat gewoon door.

Ook het eerste voedselschandaal is er al weer: bijna 5.000 boerenbedrijven in Duitsland staan op slot als gevolg van het feit dat de veevoersector gifmengers niet uit de branche weet te weren.

Er was een deskundige op de radio die uitlegde dat per ongeluk ‘technisch vet’ was vermengd met vet voor veevoer. Technisch vet wordt gebruikt voor zaken als smeervet. Kennelijk mag daar wel allerlei chemische verontreiniging in zitten.

Ik vind het eigenlijk geen prettige gedachte, dat je auto vol dioxine zou zitten, maar ik geef toe dat een ei met dioxine natuurlijk erger is. Maar dat viel volgens de deskundige ook wel mee. Je moest behoorlijk wat dioxine binnenkrijgen – wel een milligram – om er echt ziek van te worden.

Trouwens, in eieren zat altijd wel dioxine, maar dat bleef dan onder de daarvoor geldende waarden. Dit was geruststellend bedoeld, maar op mij had het dat effect niet. Temeer omdat op de vraag of er een behandeling tegen dioxinevergiftiging was, geen antwoord kwam. Daar is niets aan te doen.

Bij de brand in Moerdijk hadden we ook zo’n deskundige, in dit geval een burgemeester, die elke vijf minuten beweerde: "De brandweer houdt voortdurend metingen, maar er zijn geen gevaarlijke stoffen gevonden." Ik denk dan: er staat een chemische fabriek in de hens, er ontploft van alles, enorme zwarte rookwolken drijven rond, en de brandweer vindt niets? Ze kunnen niet meten!

Intussen wordt telers in de regio geadviseerd de spruiten en de boerenkool maar even niet te oogsten. Of maakt dat niet uit en zit in spruiten toch altijd al een beetje dioxine, maar blijft dat onder de grenswaarde?

Volgens mij is het tijd voor een winterdepressie. Met de moed der wanhoop blijft ik niettemin iedereen een gelukkig 2011 toewensen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem ik zou niet durven zeggen dat een Dioxine ei gevaarlijker is dan een auto of maaidorser, die Dioxine dampen verspreidt via opgewarmd smeervet en smeer olie. Misschien is opname van Dioxine via maarg darm kanaal wel minder schadelijk dan opname via de longen. Dit lijkt mee een onderzoek waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.