Redactieblog

622 x bekeken 6 reacties

Wakker Dier valt vooral over verpakkingen

De stichting Wakker Dier heeft tien voedingsproducten genomineerd voor de verkiezing Liegbeest 2010.

Wakker Dier verkiest hiermee het meest misleidende product of reclame op het gebied van dierwelzijn. Uit de genomineerden blijkt dat vooral plaatjes van dieren in de wei op de verpakking door Wakker Dier als misleidend worden gezien.

De belangenorganisatie nomineerde onder andere de vleesverpakkingen van supermarkt Plus, waarop weiland staat afgebeeld. "Jammer dat de varkens die het vlees leverden het nooit hebben gezien", aldus Wakker Dier. De term scharrelei werd genomineerd omdat dit zou suggereren dat de dieren buiten hebben gelopen.

Albert Heijn werd genomineerd met een foto van koeien in de wei op een verpakking van boerenkaas. "Een foto garandeert geen weidegang. Er is 25 procent kans dat kaas is gemaakt van koeien die niet in de wei lopen", aldus Wakker Dier. Ook diepvrieskip van AH werd genomineerd. "Er staat een EU-stempel op, maar het product blijkt uit Thailand te komen. De Nederlandse kippen zijn Albert Heijn blijkbaar te duur", zegt de organisatie.

De reclame van La Place, waar Milieukeurvlees wordt geserveerd, vindt Wakker Dier ook misleidend. "Foto’s suggereren dat de dieren buiten lopen, maar dat is niet zo", aldus Wakker Dier. Hetzelfde argument noemt de organisatie over Beemstervarken, dat bij de Noord-Hollandse slagerijen verkrijgbaar is. "De biggen zitten niet in stro, zoals op de foto."

Wakker Dier nomineerde daarnaast Halalworstjes met foto’s van dieren in de wei op de verpakking, de speciale kinderverpakkingen voor vleesproducten en Golden Seafood Kabeljauw. Deze vis zou niet op een duurzame manier zijn gevangen.

Het product met de meeste stemmen ontvangt de Liegebeest Trofee. Vorig jaar won de reclame ‘Kalfsvlees, daar wordt iedereen vrolijk van’ met Rob Geus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Uitstekend. Hopelijk gaat wakker dier nog veel meer leugens en bedrog aan de kaakstellen. Jullie zijn die runderknakwordten met kalkhoenschraapsel toch nog niet vergeten ?

 • no-profile-image

  Bert

  Waarom zouden dieren op plaatjes niet in het stro mogen liggen, of in de wei mogen staan. Wakker Dier vind zeker dat dieren op plaatjes helemaal geen rechten hebben.
  Waar blijft de partij die opkomt voor dieren op plaatjes!

 • no-profile-image

  Jury

  De MierenNeukers Trofee is voor Wakker Dier, al vind ik het persoonlijk een aantasting van het welzijn van de mier.

 • no-profile-image

  groeten uit

  wie gaat de mierenneukers trofee overhandigen ik heb nog wel een cactus

 • no-profile-image

  lol

  Ik nomineer het logo van de partij van de dieren, het suggereert dat ze verwant zijn met de melkveehouderij terwijl ze de sector liever kapot zien gaan!

 • no-profile-image

  gert

  De meeste koeien staan op stal omdat het zo nat is ,de varkens kunnen nu wel naar buiten ,dan kunnen ze lekker in de modder baggeren

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.