Redactieblog

322 x bekeken 3 reacties

Vijf voor twaalf

Wat varkens- en kippenboeren eerder overkomen is, is nu ook voor de melkveehouders een feit: Wakker Dier is op het oorlogspad.

In het rapport Vijf voor Twaalf voor de Nederlandse melkveehouderij wordt een somber beeld geschetst van de ontwikkelingen: megastallen, geen weidegang, klauwproblemen, uierontstekingen, allemaal het gevolg van economische rationalisaties, zowel op bedrijfsniveau als in de fokkerij, waarbij hoge melkproductie en lage kostprijzen nagestreefd worden, ten koste van dierenwelzijn. En dan krijgen de melkveehouders ook nog eens geweldig veel subsidie.

De reacties komen neer op: het is niet waar en als het dan toch waar is, dan kunnen wij er niets aan doen. De melkprijzen zijn te laag. Het is de schuld van het milieu. De regering deugt niet. LTO is – terecht – bezorgd over het imago en vindt een verdere afname van de weidegang ’ongewenst’.

Of het rapport waar is of niet, kan ik niet beoordelen. Wel zie ik dat de bronnen die zijn gebruikt uit de sector zelf komen en dus in principe onverdacht. Met lage melkprijzen heeft het natuurlijk niet veel te maken. In een geliberaliseerde markt wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod, niets meer en niets minder. In zo’n markt zal een ondernemer altijd proberen de kostprijs te verlagen, of de melkprijs nu laag is of hoog. Sterker nog: toen de melkprijzen hoog waren werd er juist enorm geïnvesteerd in megastallen.

De individuele boer treft eigenlijk geen verwijt: hij doet wat hij moet doen om geld te verdienen. Hij concurreert met zijn collega’s op kostprijs. Op gezondheid en welzijn wordt alleen gelet voorzover dat de productie nadelig kan beïnvloeden of onder overheidsdwang. De individuele boer die het 'imago' van de melkveehouderij betrekt bij zijn bedrijfsbeslissingen zal het niet lang uithouden. En zo komen we toch weer bij ’de regering’.

Wie eerst agrarische markten liberaliseert, moet er natuurlijk niet van staan te kijken dat boeren rauwe kapitalistische uitbuiters worden, die op economische gronden beslissingen nemen. Wat dat betreft is het eigenlijk al vijf over twaalf. Want reken maar dat die subsidies er dan ook af gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede tijden

  En na de varkens, de kippen en de koeien moet het eindelijk eens afgelopen zijn met het houden van honden en katten. Ook daar gaat het immers vaak mis.

 • no-profile-image

  lizette

  Ik snap de inleiding niet t.o.v. de rest van het artikel. De inleiding is weer ouderwets boertje ophitsen tegen Wakker Dier terwijl alle feiten daarna juist Wakker Dier in gelijk stellen.
  Wat wil Bruil nu eigenlijk zeggen?

 • no-profile-image

  linda

  De kop van het artikel lokt lezers, die denken Ha! even lekker schelden naar de activisten. Dan ontdekt men de realiteit. Wakker Dier heeft gelijk, immers ook de koe ontkomt niet aan de genadeloze machinerie van de vee-industrie. Uierontstekingen, pijnlijke poten, uitgescheurde oren met labels, onthoornd. Het sierraad van de weilanden, ooit inspiratiebron van schilders en dichters is verworden tot niet meer dan een produktiecijfer.

Of registreer je om te kunnen reageren.