429 x bekeken 2 reacties

Strijd EU-toeslagen barst los

De onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013 verlopen zeer moeizaam.

Er bestaan grote verschillen tussen de lidstaten over de grondslag van de inkomenstoeslagen en de mate van vermaatschappelijking. Vandaag vergaderen de EU- landbouwministers bij Brussel over de doelstellingen van de directe inkomenssteun en de vraag in hoeverre meer flexibiliteit voor de lidstaten is gewenst. Volgens de Vlaamse minister van landbouw Kris Peeters worden het zware onderhandelingen.

”Het is een delicaat debat”, zei hij gisteren tijdens een werkbezoek aan de Mechelse Veilingen. ”Iedereen is het erover eens dat we meer rekening moeten houden met maatschappelijke bekommernissen zonder drastisch in breken op bestaande rechten. Als je er iets bijkrijgt is dat geen probleem, maar zodra er wat wordt weggehaald wel.”

Minister Gerda Verburg bevestigt dat. ”Er moet stevig worden onderhandeld. De bomen groeien niet meer tot in de hemel, niet in Brussel en niet in de lidstaten.”

Een van de twistpunten is de basis voor de inkomenstoeslagen. De historische referentie verdwijnt, maar over het alternatief zijn de lidstaten het oneens. Hetzelfde geldt voor de manier waarop rekening moet worden gehouden met maatschappelijke eisen.
En dan is er nog de kwestie van het budget. Recent heeft Eurocommissaris Janusz Lewandowski (budget) aangegeven het aandeel van de landbouw op de begroting te willen verkleinen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    voor de jaarkosten van 1hectare voedbalveld

    Zouden wij voor het netjes ploegen,maaien en zaaien en landbewerken ,verzorgen en sloot en omgeving behoud dan toch nog een stoffelijke erkenning krijgen?

  • no-profile-image

    gert

    Heeft Gerda ook nog naar rondom tien gekeken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.