476 x bekeken 2 reacties

Poolse legsector scoort stevige onvoldoende

Poolse leghennenhouderijen overtreden op grote schaal dierenwelzijnsregels.

De autoriteiten slagen er onvoldoende in overbevolking in stallen en het ontbreken van goede welzijnsvoorzieningen aan te pakken. Dit blijkt uit inspecties van de Europese Commissie.

Het is niet de eerste keer dat Warschau hiervoor een tik op de vingers krijgt. Ook in 2008 constateerde het Food and Veterinary Office (FVO) tekortkomingen. Hoewel er sindsdien veel is verbeterd, worden de Europese regels nog altijd geschonden zonder dat dit tot bestraffing leidt.
In de twee gecontroleerde regio’s (Lodz en Mazowiecki) zijn bovendien veel bedrijven niet op tijd klaar voor het verbod op de legbatterij in 2012. Meer dan de helft van de legbatterij-bedrijven had nog geen enkele aanpassing verricht. Waar wel iets was aangepast, was dit vaak niet volgens de regels. Nog maar enkele leghennenhouders hadden verrijkte kooien of andere systemen geïnstalleerd.
Een veelvoorkomende overtreding is een te groot aantal dieren in de stal. Soms zit 30 procent meer leghennen in de stal dan mag. Omdat bij controles het door de ondernemer opgegeven aantal voor waar wordt aangenomen, blijft overbevolking vaak onopgemerkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  dat men inderdaad eerst eens alle landen in europa gelijk controleert voor men in Ne en Be komt muggeziften over een papiertje hier en een papiertje daar dat ontbreekt.

 • no-profile-image

  kippie

  Het was te verwachten , daar waar NL en DLD massaal hun kooihuisvesting platdrukken lachen de Polen .
  Zij vullen met graagte de opengevallen plekken in de eiermarkt.
  Immers, in de wereldhandel draait het om kooi-eieren.
  Schrale troost is de prijs voor NIET-kooi-eieren in NL.
  Maar we blijven niet ongemoeid , luchtwassers voor tonnen gekocht zullen straks onze welzijnsvriendelijke stallen opsieren.
  Dat de loslopende hennen meer stof uitstoten dat wisten de insiders al heel lang !!
  NL ; braafste jongeteje van de klas , maar geen winnaar in kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.