Redactieblog

422 x bekeken 1 reactie

Ook bonus voor leden FrieslandCampina

Nieuwe Oogst, het ledenblad van LTO, kopte: RFC koerst op bonus van € 2,13. Voor de leden. Dat is andere koek dan mijn opstelling vorige week dat de directeuren van FrieslandCampina bezig zijn met hun bonus.

Beide hebben we gelijk. FrieslandCampina heeft natuurlijk boven de marktconforme melkprijs een uitstekend resultaat behaald. Dat verdient een compliment. Het is alleen een beetje zuur voor de leden van voormalig fusiepartner Friesland Foods. Het geld wordt vooral verdiend in Azië en Afrika. Europa geeft een teleurstellend resultaat.

En laat nu net Azië en Afrika uit de boedel van Friesland Foods komen. Als er geen fusie was geweest was de melkprijs van Friesland aanmerkelijk beter geweest dan die van Campina. Dat is een constatering, meer niet.

Feit blijft – en daarom schrijf ik nog weer over FrieslandCampina – dat winst het grootste belang deze coöperatie lijkt. Daar is de publiciteit op gericht en denken de managers kennelijk aan. Ook omdat ze een bonus verdienen.

Natuurlijk zijn er voldoende hardwerkende mensen bij FrieslandCampina. Ook gun ik ze graag een uitstekende beloning. Kernpunt voor mij blijft echter dat de uitbetaalde melkprijs nummer één moet zijn in het beleid. En niet de winst. En die voert de boventoon in de beeldvorming.

Eén reactie

  • b.h.tiessink1

    Ik vind het allemaal prachtig die cijvers F.C. maar men moet goed weten dat niet alleen de directeuren het bedrijf hebben gemaakt maar wij boeren met onze kapitale investeringen in het bedrijf. F.C. is van de leveranciers / geldschieters/ wij boeren dus, daar moet ook de winst naar toe
    wij lopen ook t risico, niet de directeuren!!!
    Maar ik vind wel dat een goede directeur goed geld mag verdienen tot 150000 euro per jaar geen toeslagen .

Of registreer je om te kunnen reageren.