Redactieblog

1331 x bekeken 4 reacties

Onderzoek naar methode om geslacht van bevrucht ei te bepalen

Livestock Research van Wageningen UR onderzoekt een methode om het geslacht van een bevrucht ei te bepalen.

De methode kan mogelijk bijdragen aan een oplossing van de problematiek rondom het doden van mannelijke eendagskuikens. Als eerste stap in het onderzoek worden eieren van transgene kippen gebruikt die zijn ontwikkeld in Edingburg. "Deze transgene kippen hebben fluorescerende eigenschappen in de eieren die onder andere gebruikt worden voor embryonaal onderzoek. We gaan nu kijken of de fluorescentie ook aan de buitenkant van het ei te meten is. In de toekomst zouden we dan deze fluorescerende eigenschappen kunnen koppelen aan mannelijke eigenschappen, om dan alleen de eieren met hennen uit te broeden ", legt onderzoeker Henri Woelders van Wageningen UR uit. Het gaat hier dus niet om consumptie-eieren maar om de bevruchte eieren die dienen voor productie van leghennen.

Voordeel van deze methode kan zijn dat het meten van fluorescentie makkelijk is in te voeren zonder dat het veel tijd kost. "Je kan het geslacht ook bepalen door puncties van het dooier, maar dat is in de praktijk ingewikkelder en arbeidsintensiever", legt Woelders uit.

Het onderzoek is onderdeel van een grootschalig onderzoek naar een oplossing voor de mannelijke eendagskuikens, dat in 2006 is begonnen. Hieruit zijn drie mogelijkheden gekomen die verder onderzocht worden. Alleen uitbroeden van vrouwelijke eieren en het ontwikkelen van een transgene kip die eieren legt waarvan aan de buitenkant zichtbaar is of het om een haan- of henkuiken gaat zijn twee oplossingen.

Het aanpassen van de omgevingsfactoren van de kippen waardoor de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke nakomelingen verandert is ook een optie. Ook is onderzocht wat het perspectief is van het ontwikkelen van een dubbeldoelkip. "We onderzoeken nu wat haalbaar is op het gebied van effectiviteit, dierwelzijn, kosten en werkbaarheid. Als blijkt dat we met transgene kippen een ei kunnen maken waarvan het geslacht kan worden bepaald, wordt onderzocht of deze methode maatschappelijk geaccepteerd is. Pas daarna gaan we verder met een eventuele ontwikkeling naar deze methode naar de praktijk", zegt Woelders.

De Commissie Genetische Modificatie (Cogem) heeft toestemming gegeven voor het onderzoek met de eieren van transgene kippen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Dit is toch wel een duivels dilemma. Publicitair met name. Dan verwacht ik meer van dubbeldoel dieren.

 • no-profile-image

  freek

  dus geen licht gevende eieren in de schappen. Jammer handig als de stroom uitgaat hoef je niet naar kaarsen te zoeken!!! Of een romantisch etentje bij eilicht

 • no-profile-image

  o

  Hadden ze dat bij Verburg ook niet wat eerder kunnen doen????????????? Had veel batterijen gescheeld.

 • no-profile-image

  LEO

  NOG EVEN PIET EN DAN DOEN ZE DAT OOK MET MENSEN EMBRIO EN ALLES WAT BOER WORDT ???????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.