Redactieblog

285 x bekeken 7 reacties

LTO pleit voor verplichte energieproductie bij nieuwbouw

"Wat mij betreft wordt er in Nederland geen vergunning meer afgegeven voor de bouw van een nieuwe stal of een huis zonder duurzame energievoorzieningen."

Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Hij stelt hierbij wel de voorwaarde dat er afnamecontracten voor de lange termijn worden gesloten, zodat agrariërs de investering kunnen terugverdienen.

"We willen naar 20 procent duurzame energie. De land- en tuinbouw kan hier een heel belangrijke rol in spelen. Door bij alle nieuwbouw te verplichten dat er op het bedrijf duurzame energie wordt geproduceerd kan hierbij geïnvesteerd worden. In Duitsland wordt ook bijna geen stal of schuur meer gebouwd zonder zonnepanelen. Door afnamecontracten en een energiebijdrage van alle burgers van 90 euro hoeft dit de overheid niets te kosten", zegt Maat, die erop wijst dat de 90 euro minder is dan de energieheffing die nu wordt betaald.

De extra investering voor nieuwe ondernemers hoeft niet tot kostenverhoging of concurrentievervalsing te leiden.  "De investering in energieproductie wordt volledig door de afzet van energie terugverdiend. Dit staat lost van de agrarische productiekosten", zegt Maat.

De productie van energie op duizenden locaties van boerderijen, huizen en bedrijven is volgens Maat duurzamer dan de import van biomassa uit Brazilië, zoals nu gebeurt. "Er is wel een verandering van denkrichting nodig", aldus Maat.

Energiemaatschappijen zijn volgens Maat nog niet enthousiast. "Ze zien het vooral als de aantasting van de vrije markt", zegt de voorman van LTO.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Houd eerst de subsidieregeling en de terugleververgoeding eens tegen het licht voordat je iets uitkraamt Maat. Het is niet voor niets dat Duitsland veel verder is dan NL. Het door overheid en energiemaatschappijen gevoerde beleid stimuleerd niet om stappen op dit gebied te zetten. Toezeggingen zijn loze woorden. Terugverdientijd ligt boven de 12 jaar ook bij stijgende energieprijs. (subsiedie neemt af/ wordt stopgezet)

 • no-profile-image

  Hans

  Zolang ze in NL nog op de (goedkope) gasbel zitten, moet ik nog zien of het wat wordt met de duurzame energie, 80% van de vergisting-installaties werkt niet naar behoren en al helemaal niet zonder subsidie

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Dwaas! Je hebt als boer een vracht verantwoordelijkhied op je rug die een ander niet wil dragen. Daar moet je net tegen zijn Janmaat. Alleen mee werken als er zekerheid is, leer je dat nooit! Het wordt met de dag gekker. Laat ze de vergunningen maar brengen, i.p.v. al die ellende van kosten en bezwaren!

 • no-profile-image

  bert

  dat wil ik zelf nog kunnen bepalen.
  de meeste boeren geilen op schulden maken. nou ik niet.

 • no-profile-image

  Han

  Strak plan van Jan Maat. Maar wie betaalt het verschil tussen kostprijs groene energie en de prijs die de huishoudens betalen? Duitsland legt volgens berichten nogal wat eurocenten toe op iedere kilowattuur. Is Jan Mat van plan om dit via LTO te lappen of vertrouwt hij op de overheid, die de laatste jaren een nog al zwalkend beleid in dezen voert. Ik vrees, dat aan het eind de boer de rekening gepresenteerd krijgt.

 • no-profile-image

  dik

  Nog meer verplichtingen? Zeker weer een idee van de LTO.
  Als ze nu pleiten voor subsidies voor zulke dingen in plaats van verplichtingen.
  Boeren houden niet van verplichtingen

 • no-profile-image

  sjeng

  Is er hier in nederland nog 1 punt waar de regelkevers zich niet mee bemoeien, ik kan er geen bedenken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.