Redactieblog

246 x bekeken

Grondmarkt wordt weer boerenmarkt

De situatie op de grondmarkt wordt op dit moment bepaald door agrarische transacties. Dat constateert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"Het is erg rustig op de grondmarkt. Er zijn weinig transacties, al zien we nu dat de markt heel voorzichtig aantrekt aan het einde van de zomerperiode", zegt Boertjes. Op de grondmarkt zijn traditioneel vaak derde partijen die de markt mede bepalen. Projectontwikkelaars spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zorgen door het uitkopen van agrariërs voor stadsuitbreiding of indus-trie dat er nieuwe spelers op de markt komen die op zoek zijn naar nieuwe bedrijven. Door de economische crisis zijn projectontwikkelaars al geruime tijd niet meer actief. "En het aantal boeren dat als gevolg van deze uitkoop op zoek is naar een nieuwe bedrijfslocatie, wordt ook steeds kleiner", zegt Boertjes.

Ook is de overheid in veel gebieden minder actief in het aankopen van grond voor de aanleg van natuur of bijvoorbeeld wegenaanleg.
"We merken echt dat er minder spelers in de markt zijn. De transacties die er zijn, gaan vrijwel allemaal om grond die van boer naar boer wordt verkocht. Minder spelers zorgt vaak voor een correctie van de prijs", aldus Boertjes.

De prijzen voor agrarische grond staan al langere tijd onder druk. "Met name de minder courante gronden worden minder goed verkocht. Toch zien we dat de goede gronden, in regio’s waar meerdere bedrijven zitten die verder willen, nog altijd goed verkocht worden. Bij deze percelen is geen sprake van een prijsdaling."

Bij de handel in complete bedrijven wordt het aanbod langzaam iets ruimer. De vraag naar bedrijven neemt iets af. "De verwachting is dat er steeds meer bedrijven die nu nog courant zijn, straks opgesplitst worden, waarbij de grond los verkocht wordt aan boeren in de omgeving, terwijl de woning aan particulieren wordt verkocht", verwacht Boertjes. Varkens- en pluimveebedrijven worden nauwelijks verkocht. "Bedrijven die hierin willen investeren breiden liever uit op de bestaande locaties, in plaats van het kopen van een externe locatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.