Redactieblog

752 x bekeken 10 reacties

"Gemeenten frustreren verkoop boerderijen"

LTO Vastgoed ervaart belemmeringen bij de verkoop van boerderijen of tuinderijen doordat gemeenten de bestemming van de gebouwen niet wil wijzigen.

"Bij de verkoop van deze bedrijven wordt de grond vaak doorverkocht aan andere agrarisch ondernemers en de gebouwen worden particulier verkocht. We merken hierbij echter dat verschillende gemeenten in Noord-Holland heel terughoudend zijn bij het wijzigen van de agrarsiche bestemming in een woonbestemming, waardoor particuliere verkoop wordt belemmerd", zegt Sjaak Swart van LTO Vastgoed. De gemeente Stede Broec kon gisteren niet reageren.

Harry Boertjes van de vakgroep agrarsich vastgoed van de NVM herkent het probleem niet.  "De enige reden waarom gemeenten de bestemming niet zouden wijzigen kan zijn dat er agrarische bedrijven in de directe omgeving liggen waarvan de milieuvergunningen belemmerd worden als er een woonbestemming om een naastgelegen pand komt."

De NVM ervaart dat gemeenten juist graag woonbestemmingen op huizen op het platteland legt, maar dat hiermee agrarische bedrijven in problemen komen met hun vergunning. Om dit te voorkomen heeft de NVM de ‘plattelandswoning’ voorsteld. Minister Tineke Huizinga van VROM werkt aan een wetsvoorstel over de plattelandswonining.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bram

  Heb niet snel de neiging om in een huis buiten te wonen. Allerlei duistere types struinen het platteland af en overvallen die luxe uitziende woningen. Politie zit toch in de ghetto's dus ze kunnen hun gang gaan. Wees niet bang dat iedereen op het platteland komt wonen.

 • no-profile-image

  Joris driepinter

  Tientallen jaren lang hebben de boerenorganisaties ervoor gezorgd dat het buitengebied een boerengebied is en moest zijn. Daar hun organisatiegraad groot was en hun politieke invloed in alle lagen groot was hebben ze ook de ruimtelijke ordening op het platteland zoveel mogelijk naar hun hand gezet.
  De milieuwetgeving is klakkeloos in elkaar gedraaid (milieucirkels etc.)en heeft vele agrarische bedrijven financieel in het nauw geduwd. De liberalisering en globalisering van de landbouw heeft financieel ook zijn uitwerking. En zo stopt in 30 jaar tijd 80 tot 90 procent van de agrariërs met het boeren of tuindersbedrijf. Ja, en nu zijn de milieucirkels een belemmering voor de wijziging van een gestopt bedrijf in een woonbestemming.
  Ad hoc politiek in optima forma. Den Haag schaam je voor zoveel ellende op het platteland, omdat jullie hollen achter elke beweging om de gunst van de stemmen. En daarmee worden minderheidsgroeperingen in de koelkast gezet en verbannen uit hun boerderijen, tuinderijen. En voor een appel en een ei verkopen ze hun bezit om ook maar naar het dorp of de stad te verhuizen.
  De NL overheid heeft daarmee de ontvolking van het platteland met het adhoc beleid gestimuleerd. De grote volksverhuizing van na de oorlog.
  De berooide boeren en tuinders met de immigranten in het dorp of de stad. De gegoede burger in een landgoed of een woonboerderij op de vlucht voor de criminele stedeling. Tel uit je winst.

 • no-profile-image

  gerrie

  De meeste gemeenten lopen dertig jaar achter met hun bestemmingsplan. Dat is niet meer van deze tijd. Afschaffen die onzin .

 • no-profile-image

  Jan

  Als ze in het verleden niet zo scheutig waren geweest met het veranderen van bedrijfs woning in burgerwoning, dan hadden wij veel minder problemen gehad met onze huidige vergunning.
  Het is eenmaal een stoppende boer die er wat aan overhoud (geld gaat dus uit de sector) en daarna kunnen de buren het gelach betalen.

 • no-profile-image

  Han

  @Jan. Het alteratief is dat de buren niet alleen land kopen ,maar ook de behuizing en die eventueel laten lopen. Kost vermoedelijk minder, dan de huidige ellende met de verguning verlening voor bedrijfsaanpassing o.i.d. Vermoedelijkis vehur van het woonhuis ook mogelijk met behoud van bestemming >landbouw< door de schuren te gebruiken voor bv. opslag.

 • no-profile-image

  gerrie

  Afschaffen dus die ro regels en stankrondjes. Gewoon doen op een plaats waar de markt om vraagt.

 • no-profile-image

  boer

  Joris, dat wij als varkensboeren al als uitschot van de maatschappij worden gezien, dat is inmiddels wel duidelijk.

 • no-profile-image

  boer

  Ik had er nog achter staan: maar om ons soort nu op hetzelfde niveau te zetten als die zwartjes uit Afrika, dat is toch wel het toppunt.

 • no-profile-image

  Lyda Vernooij

  Stadsmensen die "buiten"willen wonen klagen over stankoverlast en geluidsoverlast ook in het weekend.
  Zij realiseren zich niet dat boeren afhankelijk zijn van weer en geen rekening kunnen houden met het weekend of ander tijdstip.
  Ook zijn er nog legio andere gebeurtenissen waar mensen geen weet van hebben.
  "Bezint eer gij begint".

 • no-profile-image

  Harm

  Het buitengebied heeft maar 1 bestemming"boeren bestemming" Waarom moet de agrarische bestemming eraf, zodra er een burger komt te wonen gaan ze zwaaien met allerlei bezwaren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.