Redactieblog

465 x bekeken 3 reacties

Forse daling geitenmelkprijs

De gemiddelde melkprijs voor geitenmelk was in 2009 EUR 43,60 per 100 kilo melk.

Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking die het Productschap Zuivel in opdracht van LTO Nederland heeft uitgevoerd. Het prijsniveau is hiermee ruim 8 procent lager dan in 2008.

De Belangenvereniging Noord Nederland (BGNN) betaalde met EUR 46,08 per 100 kilo de hoogste prijs, gevolgd door de Bettinehoeve, die gemiddeld EUR 45,54 per 100 kilo betaalde. De grootste verwerkers van geitenzuivel, CBM en Amalthea, betaalden respectievelijk EUR 43,67 en EUR 36,73 per 100 kilo. Amalthea betaalde hiermee de laagste prijs. De melkprijs van Amalthea daalde met ruim 9,5 euro ten opzichte van vorig jaar. "Dit komt vooral omdat Amalthea te maken heeft gehad met eenmalige investeringen in 2009, die ze hebben doorberekend in de melkprijs. Zonder deze doorberekening was de prijs EUR 40,96 geweest", legt Willem Koops van het Productschap Zuivel uit.

De lage melkprijs is volgens Annet Schimmel van de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland vooral te wijten aan de hoge productie en het wegvallen van vraag uit Frankrijk. "In Frankrijk hebben geitenhouders subsidie gekregen om meer melk te produceren, waardoor het land zelfvoorzienend is geworden", aldus Schimmel.

De export van verse melk baart de vakgroep zorgen. "Als er een dierziekte uitbreekt valt deze export weg, waardoor de afzet van de geitenmelk nog moeilijker is. De geitenzuivelsector moet eraan werken om de melk niet als bulkproduct, maar als een hoogwaardig product te expoteren, waardoor we als sector meer kunnen verdienen", zegt Schimmel.

De bestuurder verwacht dat melkprijs ook in 2011 verder zal dalen, omdat de melkproductie in 2011 verder zal toenemen. "Op de lange termijn zijn de vooruitzichten gunstiger. De Nederlandse melkgeitensector is een vrij jonge sector, terwijl in Frankrijk vooral oudere ondernemers geiten houden. Deze ondernemers hebben geen opvolgers, waardoor de productie in Frankrijk op termijn zal dalen", zegt Schimmel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klein geiten boertje

  Nu begrijp ik waarom ze de geiten verkocht hebben ! Maar toch een vraag hoe kan het dat we volgend jaar meer productie krijgen terwijl er nog 65000 geiten en 12000 lammeren staan met een eeuwig durend fokverbod ?

 • no-profile-image

  meewsen

  Och ja ieder jaar een eenmalige investering doen en het komt ieder jaar niet goed

 • no-profile-image

  Annet

  Geiten verkopen is ook ondernemen.
  Omdat nu de melkaanvoer al bijna op het niveau ligt als vorig jaar en dat met zoveel geruimde geiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.