297 x bekeken 3 reacties

'Fokverbod schapen genegeerd'

Het melkschapenbedrijf in Andijk waar eind vorige maand Q-koorts werd vastgesteld, heeft het fokverbod overtreden.

Dat stelt een woordvoerder van het ministerie van LNV. Op het bedrijf zou een losgebroken ram 38 schapen hebben gedekt, waarvan er al acht hadden gelammerd. Er loopt nog een onderzoek naar het incident; LNV sluit namelijk niet uit dat de ram opzettelijk is losgelaten.
Eerst werd gedacht dat ruiming van het bedrijf onnodig was, omdat er geen drachtige dieren waren. Later bleken toch dertig dieren drachtig – die werden geruimd. Acht andere schapen waren ook bevrucht, maar hadden al gelammerd. Voor deze acht en bijna 400 andere schapen op het bedrijf geldt een levenslang fokverbod.

Het onderzoek naar de toedracht loopt nog. Als de ondernemer bewust het fokverbod heeft overtreden, volgt een strafzaak. Is sprake van overmacht, dan komt hij in aanmerking voor de compensatieregeling vanwege het levenslang fokverbod. De schapenhouder in kwestie zegt dat de Algemene Inspectiedienst heeft vastgesteld dat de ram is losgebroken. De ondernemer heeft besloten te stoppen; zijn bedrijf staat inmiddels te koop.

Lees ook: LNV verduidelijkt regeling fokverbod Q-koorts

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrije boer

  ja gewoon laten dekken dat spul en aanpakken die overheid kom op wie boeren er wij of die lui in den haag

 • no-profile-image

  Dennis

  38 dieren is wel erg veel om "toevallig" te laten dekken!! Je wéét toch dat zoiets problemen geeft!!?? Dan had je dat beest er DIRECT uit moeten halen.
  Ik heb eens gehoord dat een bok 3/4 dag nadat er 5 geiten bij hem los waren gelaten dood was. Hij bleek een hartaanval gehad te hebben gehad, maar wel 4 dames drachtig!!! Meer in 1 nachtje lijkt me dus zeeer onwaarschijnlijk!!!

 • no-profile-image

  .

  dit zou iedereen moeten doen, dekken die geiten en schapen. onzin dat dit allemaal maar gebeurt en gebeurt is. nu ma eens opstaan en laat het er maar voor komen. LTO heb je niks aan allemaal eigen zaakjes eerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.