Redactieblog

201 x bekeken

Exportwaarde landbouwproducten stijgt 7,7 procent

De exportwaarde van landbouwproducten was in het eerste half jaar van 2010 7,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2009.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van januari tot en met juni werd voor 32,2 miljard euro aan landbouwproducten geëxporteerd, dat is 2,3 miljard meer dan in 2009. De toename werd vooral geboekt bij de export van groente en fruit. Deze export steeg met 506 miljoen euro. De exportwaarde van bloemen en planten was 370 miljoen euro hoger, terwijl er voor 308 miljoen euro meer zuiveproducent werden geëxporteerd. Bij veevoer was een stijging van 272 miljoen euro. De exportwaarde van vlees en graan daalde.

De toename van de exportwaarde van landbouwproducten stijgt hiermee langzamer dan de stijging van de export van andere producten. De totale exportwaarde steeg in dezelfde periode met 19 procent.

De importwaarde van landbouwproducten was in de eerste helft van 2010 4,6 procent hoger dan in 2009. Dit komt vooral door de toename van zuivelimport, die 24 procent hoger was. De importwaarde van graan en graanproducten daalde met 11 procent. De import van landbouwproducten steeg minder snel dan de algehele importgroei van goederen, die in de eerste helft van 2010 21 procent was.

Of registreer je om te kunnen reageren.