Expertblog

302 x bekeken 2 reacties

Boerenmarkt voor ander publiek

Doordat Nederland een smeltkroes van culturen is, groeit de variatie in het voedselpakket. Bij discussies over ons voedsel overheerst echter de grachtengordelcultuur.

Ik zou maandag 20 september om half acht in de Rode Hoed zijn, zo had ik afgesproken met een collega. Zij had me uitgenodigd voor een discussieprogramma over ‘de prijs van voedsel’. Dat is een serie themadiscussies geleid door Felix Rottenberg. De collega had contact met de organisatie omdat ze belangstelling heeft voor duurzame productie, en met mij omdat mijn vak bestaat uit het bijhouden van ontwikkelingen in de voedselproductie.

Hoewel ik op tijd was vertrokken, kwam ik door allerlei stadse verkeersperikelen toch in tijdnood. Omdat ik me al wel op het onderwerp had voorbereid, mijn vooroordelen had opgeschud, bekroop mij de gedachte dat de stadse mensen niet veel weten van voedselproductie, maar dat ik niet veel wist van het stadse leven. Uiteindelijk kon ik mijn auto en ook mijn vooroordelen parkeren om te luisteren wat er speelde.

De thema-avond over de ‘Hollandse pot’ bleek een voorbode te zijn op een serie van zeven bijeenkomsten. Wethouder Maarten van Poelgeest van ruimte en groen opende de bijeenkomst met zijn visie op Amsterdam voor 2030. Hij ziet een belangrijke rol voor stadslandbouw en tuinbouw. In parken kunnen de mensen misschien wel bessen of een appel plukken. Om de stad heen wordt het land bewerkt door boeren die openstaan voor bezoek en recreatie van stedelingen. Door dat bezoek ervaren die op hun beurt weer hoe voedsel wordt geproduceerd.

Boerenmarkten voor de upper class

Over de besteding van het inkomen aan voeding ontstond een discussie. Nu ligt de inkomensbesteding aan voedsel in Nederland tussen 10 en 15 procent. In de jaren vijftig was dat 30 procent. Conclusie is dat de hoogte van de besteding sterk afhankelijk is van het gezinsinkomen zelf. Rottenberg sloot af met de bewering dat de markten vroeger voor de armen waren en nu voor de upper class. Wat de boerenmarkten betreft heeft hij gelijk; de biologische producten zijn dan wel lekkerder, maar voor velen niet meer betaalbaar.

De geschiedenis van de Hollandse Pot levert nog wel lichtpuntjes voor de landbouw op. Enkele honderden jaren aten we, onder meer vanwege armoede of uit religieuze overtuiging, eenvoudig voedsel. Geen voedsel uit den vreemde. Nu Nederland echter een smeltkroes van culturen is geworden, neemt de variatie aan voedsel weer toe. Dat biedt perspectief voor boeren en tuinders die zich aan hoogwaardige productie willen wijden.

In de zaal miste ik die smeltkroes van culturen. Van de meer dan 200 gasten was er niet een gekleurd, slechts een handvol boeren en één tuinder. Ik weet nu de weg en ga zeker nog eens luisteren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Is dit je debuut Kees? Ik had nog niet eerder op deze plaats een stukje van je gezien. Ik kijk er vaak op omdat ik enkele van die bloggers ken.
  Het is goed dat mensen die affiniteit hebben met de agrarische sector zich eens begeven in die Amsterdamse kringen die zich zo met ons willen bemoeien. Ik mis de discussie waar het voedsel voor de gewone man vandaan komt. Mijns inziens komt die uit de supermarkt die beleverd word door de moderne veehouderij. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Geproduceerd op een manier waar de "grachtengordel"het niet mee eens is maar wel betaalbaar voor de gewone man.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Meneer van Vliet het in de 50er jaren 30% en nu 15%aan voedsel besteden komt hoofdzakelijk doordat landbouw producten nauwelijks in prijs gestegen zijn b.v. een nieuwe Ford escort koste in 1974 6900 gulden wat kost een vergelijk bare wagen nu ruim 20000 euro dat is ruim 6 keer. Thuis verkochten wij in de 60er jaren aardappels aan particulieren klanten voor 35 cent de kilo wat betalen jullie nu zeg het maar De tussen handel is wel meegegroeid met de rest maar niet de boer En dat komt de politiek erg goed uit
  Wat de pot betreft er komen gewoon meer gewassen en dat gaat steeds sneller ,mijn vrouw heeft ook gewassen in de tuin dat m`n moeder niet wist wat het was er is veel meer informatie over hoe het te bereiden enz
  Kijk maar eens hoe moeilijk de aardappel het in ons gehad heeft om als voedsel geacepteerd te worden
  Tot slot het beeld wat Rottenberg heeft van de boer rond de grote steden zet
  m n haren overend of dat we aapies in artis zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.