Redactieblog

455 x bekeken 7 reacties

Bezig met bonus

Opbeurende berichten. FrieslandCampina verdubbelt winst. Wie profiteert daarvan?

Bij een coöperatie zou je het eerst moeten denken aan de leden, de veehouders. Aan een hogere melkprijs. Hoe kan het gebeuren dat dit niet meer zo is?

De beeldvorming, denk ik. In de publiciteit staat de winst van de zuivelreus in elke kop. Daar wordt het succes van de onderneming aan afgemeten. Om het fatsoen te behouden wordt nog even kort gememoreerd dat de prestatieprijs boven de gegarandeerde melkprijs uitkomt op 1.33 cent per kilo melk.

En dat laatste is nu juist hetgeen dat ons als leden interesseert. Dat willen wij graag als belangrijkste mededeling over de jaarresultaten zien. Dan zouden we als leden het gevoel hebben nummer één te zijn. Nu voelen we ons een aanhangsel van een onderneming, die in de publiciteit scoort als een winstgevende wereldspeler in de zuivel. Niet als een boerencoöperatie, die hard werkt voor de leden.

Is het een wonder dat wij bij de presentatie van de jaarcijfers nu weer meteen denken aan de bonus van de directeuren? Dat topman ’t Hart dit jaar nog veel meer zal verdienen dan het dikke miljoen van vorig jaar? In feite is hij met zijn verdubbeling van de winst gewoon mooi bezig met het verhogen van zijn eigen bonus.

Daarom is winst voor hem belangrijker dan een hoge melkprijs voor de boer. Die gedachte blijft bij de leden boven de publicatie van de prestaties zweven. Prestaties zijn voor ons de hoogte van de melkprijs. Met deze winst had die hoger kunnen zijn. Maar ja, we werken nu eenmaal nog steeds met die vermaledijde marktconforme melkprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan S

  Gek schreef:"Het feit dat je er tegenaan schopt laat zien dat je niet snapt wat er in die wereld gebeurd. "_________________

  Het feit dat jij alles wat die directeuren uitkramen gelooft en wat ze doen toejuicht, laat zien dat je absoluut niet kritisch bent. Ik denk dat 't hart wel blij is met zulke gekken. Gelukkig henb je zelf ook in de gaten dat je niet spoort. En er nou nog even achter zien te komen waarom je niet spoort. Maar als je in je dorp blijft zitten, zal je dat van z'n levensdagen niet lukken.

 • no-profile-image

  veehouder

  Kunnen ze hun achterstallige schulden uitbetalen aan de mensen die er nog heel wat te goed van hebben. Dit helpt veel meer voor een goed imago dat al die onzinnige dure reclame. Respect en eerlijkheid duurt het langst en als grote onderneming heb je een voorbeeldfuctie. Goed omgaan met de leden en niet uitmelken maar belonen geeft vertrouwen en houdt vertrouwen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Vergaderboer heeft de ''melk weer eens horen klotsen, maar weet wederom de t@pel niet te vinden''.
  Vergaderboer vraagt zich af hoe het kan gebeuren dat er bij een coöperatie ( in dit geval Friesland-Campina.) niet meer ''aan de leden wordt gedacht'', lees: ''aan een hogere melkprijs''.
  Welnu, op een enkeling na, wordt er simpelweg door de leden niet om gevraagd.
  Dat vervolgens 'een directeur' aan z'n bonus gaat denken bij de in hoofdzaak ''niet aan ledenmelk gerelateerde winst uit de onderneming Friesland-Campina'' is niets mis mee. Het (deze winst minus bonus) kan immers nooit substantioneel bijdragen aan de opbrengst voor de door leden geleverde melk.
  De ''vermaledijde marktconforme melkprijs-uitbetalingssystematiek'' staat inderdaad in beginsel ''een hoge'' ledenmelkopbrengstprijs in de weg.

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  @ Maak 't, Effe: Ja dat klopt, vooralsnog red ik me er nog wel mee en anders ''shoot a bullet in the brain''.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Wim, ben je zelf de kluts niet kwijtgeraakt?

 • no-profile-image

  gek

  Waren jullie leden er dan niet bij toen de systematiek van de melkprijs is uitgelegd. Want op die manier betaald men uit. niet meer niet minder.

  Overigens heb je toch wel zeker iets aan een dure directeur. Vergeet niet wat die man voor een kennis en netwerk meebrengt. Het feit dat je er tegenaan schopt laat zien dat je niet snapt wat er in die wereld gebeurd.

 • no-profile-image

  coop

  "Niet als een boerencoöperatie, die hard werkt voor de leden."

  Ik kan u verzekeren dat zeer veel mensen binnen de cooperatie hard werken voor de leden. Ik kan dit van zeer dichtbij beamen. Wek nu alsjeblieft niet de indruk dat er alleen maar geldgraaiend op bonus beluste mensen werken bij de cooperatie, alsof het een bank is. Natuurlijk zijn er altijd rotte appels, maar de overgrote meerderheid werkt hard en met toeweiding, net als de leden!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.