218 x bekeken

Weinig overtredingen beregeningsverbod aardappelen

Het beregeningsverbod voor aardappelen is in de droge weken van juni en juli redelijk nageleefd.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Bij controles zijn twaalf overtredingen vastgesteld. Daarbij gaat het om negen telers van consumptie- en zetmeelaardappelen binnen de beregingsverbodgebieden en drie pootgoedtelers daarbuiten. In gebieden waarvan bekend is dat de bruinrotbacterie in het oppervlaktewater voorkomt, is beregening verboden. Voor de teelt van pootaardappelen is het gebruik van oppervlaktewater in het geheel niet toegestaan.

Vanwege de extreme droogte heeft de VWA deze zomer extra gecontroleerd op de naleving van deze verboden, waarbij gebruikt gemaakt is van helikopters. Telers die in de fout zijn gegaan, worden strafrechtelijk vervolgd. De betreffende ondernemingen worden de komende drie aangemerkt als risicobedrijf voor bruinrot en aan extra maatregelen onderworpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.