Redactieblog

333 x bekeken

Minder oudere en meer jonge kalveren geslacht

In de eerste vijf maanden van het jaar zijn fors minder oudere kalveren geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van januari tot en met mei werden 100.900 kalveren ouder dan acht maanden geslacht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 130.400. Dat komt overeen met een daling van 23 procent.

Het aantal slachtingen in de categorie kalveren jonger dan acht maanden was met 497.000 dieren 7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totaal aantal kalveren dat geslacht is was met 597.700 dieren nagenoeg gelijk aan de 596.800 kalveren in 2009. In 2008 werden in de eerste vijf maanden van het jaar 553.900 kalveren geslacht. Hiermee is het aantal slachtingen in 2010 ruim 8 procent hoger dan in 2008.

Het aantal kilogrammen vlees is in de eerste vijf maanden van 2010 op 88.750 ton uitgekomen. Dat is 2 procent minder dan in dezelfde periode in 2009. Dit komt overeen met de lijn dat er meer jonge dieren zijn geslacht.

De verschuiving naar het slachten op jongere leeftijd is volgens Henny Swinkels van Van Drie Group niet uitzonderlijk. "Je ziet dat hierbij wordt ingespeeld op de markt. Als de prijzen minder goed zijn, worden rosékalveren vaak wat langer aangehouden in afwachting van een prijsstijging." Swinkels verwacht dat de toename van het aantal jong geslachte dieren voor tweederde afkomstig is van rosékalveren. "Ik denk dat er ongeveer 20.000 meer jonge rosékalveren zijn geslacht. De overige toename komt naar verwachting door een toename bij blanke kalveren", zegt Swinkels.

Of registreer je om te kunnen reageren.