Redactieblog

480 x bekeken 36 reacties

Link tussen eten dierlijk eiwit en darmziekten

Een hogere consumptie van dierlijk eiwit lijkt bij vrouwen een verhoogde kans op chronische darmziekten te veroorzaken.

Dat blijkt uit Frans onderzoek. Chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen nu vaker voor dan vroeger.
Franse wetenschappers concluderen uit onderzoek bij 67.000 vrouwen dat een dieet met veel dierlijke eiwit, uit vlees of zuivel, bij kan dragen aan de toename van deze darmziekten.

Vrouwen met de hoogste consumptie aan dierlijke eiwitten hebben drie keer meer kans op de darmziekten dan vrouwen met een voedingspatroon met minder vlees en zuivel. De oorzaak ligt mogelijk bij de verandering van samenstelling van darmbacteriën door een hoge vleesconsumptie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burger

  Gerritsen, je vergelijkt appels met peren. Het feit dat mensen ouder worden, betekent niet dat het aantal kwalen niet kan toenemen.

 • no-profile-image

  martin

  Melk is een mengsel van verpakte pus (zie: cel-getal), bactieren (zie: kiemgetal) en een kankerbevorderend groeihormoon (zie: IGF-1 is bij de mens de motor voor borst- en prostaatkanker). Verder produceert een Nederlandse koe bij elke kilo melk ongeveer 3,5 kilo stront die gelet op de samenstelling er van erg veel weg heeft van chemisch afval. Er vallen elk jaar in het voorjaar dodelijke slachtoffers bij het stront mixen in niet goed geventileerde stallen. Hoezo: melk is gezond?

 • no-profile-image

  Patrick

  Melk is gewoon erg gezond.
  Mensen met chronische kwalen (dus zeer langzaam geopenbaarde klachten die wazig beginnen, maar steeds erger worden, en dus chronisch) moeten niet zeuren, te dik, diabetes, darm problemen zit gewoon tussen de oren. Ze zouden meer melk moeten drinken en meer vlees moeten eten, immers melk is gezond en vlees is nog veel gezonder. Hoe alles geproduceerd wordt en eventuele bewerkingen etc, het blijft melk en het is wit als je er naar kijkt dus is het gewoon melk en dus is het super gezond.

 • no-profile-image

  martin

  Doordat in ligboxstallen de urine en de mest van de koe in één put als drijfmest samen komen treedt er een ongewenst zuurstofloos rottingsproces op. Hierbij komt een urease-proces op gang, waarbij anaërobe bacteriën een te grote hoeveelheid ammoniak en blauwzuurgas produceren. In de mestopslag vormt zich een drijflaag, onder deze drijflaag vormt zich de zogenaamde dunne fractie, die bestaat uit gevaarlijke stoffen als waterstofsulfide, blauwzuurgas en ammoniak. De kwalijke gassen en de ziekmakende bacteriën en virussen in de drijfmest hebben regelmatig niet alleen de dood van koeien maar ook van mensen tot gevolg. Hoe smerig de mest is, kan vanaf het voorjaar ongeveer elke zes tot acht weken op het platteland worden geroken wanneer na het oogsten van het gras de mest weer wordt uitgereden. Het spul is zo agressief dat de wurmen de grond worden uitgejaagd en zo een aangenaam diner vormen voor de meeuwen. Hoe dom kan je als boer zijn: de beste grondverbeteraars die er zijn (wurmen) je grond uit jagen?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoe is de samenstelling van die stront dan Martin?

 • no-profile-image

  ??

  Jan ik weet dat je gewoon geen discussie kan voeren, want de er is enkelen manier dialoog waar men open staat om te praten en vooral aan de kant van de "anti" agrariers.
  Zie jou antwoord, compleet de waarheid??!! Komop zeg, als je toch geen discussie wil ga dan niet eens een reactie plaatsten.

 • no-profile-image

  down under

  Meneer de pampervervanger, ook op mijn gazonnetje (waar geen mest wordt geinjecteerd) komen de pieren na een mals buitje naar boven. Hoe verklaar je dit dan?

 • no-profile-image

  down under

  Jantje, Jantje nog reageren ook nog? Als je klem geluld bent zwijgt men. Als je goed naar de natuur kijkt (wat menigeen niet doet) kun je zien dat een spreeuw of merel niets anders doet dan het simuleren van regenval om de wurmen naar boven te lokken! Waarom? Omdat ze weten dat na een regenbuitje die kronkelende kringspieren vanzelf naar boven komen, omdat die ervan uitgaan dat het daarboven vochtig genoeg is en ze daar zonder gevaar voor ver(/uit)droging op zoek kunnen gaan naar sex of eten, waarna die zelfde spreeuw of merel daar weer handig gebruik van maakt! Maar ja wie ben ik om jouw iets te vertellen hoe (ver-)uitdroging werkt. (passieve euthenasie)

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Oké, da's tof! Daar gane me dan: Vraagtekenman, ga eerst eens fatsoenlijk Nederlands leren of blijf van de fles af. Voor jou en Down Under: ik werk al een lerp jaren in de zorg en ik weet verdomde goed waarover ik het heb. Jullie ook? Piet (Wisse, I presume?), leuk dat jij als onbekwame leek allerlei vermoedens ontwikkelt. Maar het is wel een gemene trap onder de gordel voor mensen die aan de onderkant van de samenleving proberen te overléven, dat jij botweg beweert dat zij onvoldoende aandacht zouden besteden aan een evenwichtig levenspatroon. Effe googelen: hoe zat het ook alweer met jou? WUR student en bedrijfsleider op het familie erf nietwaar? Piet, hoe zit het eigenlijk met jouw eigen sex and sun and rock and roll? Very bad, I presume? Lieve Burger, dank je voor de steun. En Kritisch lezer, zeg Martin maar dat na veel regen de pieren ook bij mestinjectie meteen naar boven kommen en dat dit dan een lerp meeuwen kan aantrekken. Zag ik laatst nog vlakbij huis in de Bloemendalerpolder. Nou, ik gane te bed want om 7 uur moet ik de oude dementerende dame Naaktgeboren in de kleren helpen. Want dat is MIJN vak!

 • no-profile-image

  ??

  Martin bij mij springen de wormen het land uit.... en dan staat ze te dansen en gek te doen tot dat ze flauw vallen van de lucht.
  :)))))))))))

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Down under, heb jij soms hamertenen? Dan kommen de regenwurmen vast op jouw klopsignalen af. Of anders misschien een rot gebit? Daar zijn dauwpiertjes ook dol op. Vooral als je net met pokon gespoeld heb!

 • no-profile-image

  @rno

  De mens is het enige zoogdier dat melk drinkt als ze geen zuigeling meer is. Je krijgt dus meer eiwitten en calcium binnen dan feitelijk natuurlijk is.
  Hetzelfde geldt voor vlees. De mens eet veel te veel vlees. Dus teveel eiwit (70% meer dan nodig is), teveel vet, en teveel ijzer.
  En dat gaat allemaal rare dingen doen in het lichaam.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melk de Witte Motor? Het Witte Motorinfarct zullen ze bedoelen! En met jou Patrick komt het niet meer goed als ik dat zo eens lees. Ligt waarschijnlijk aan jouw genen!

 • no-profile-image

  ??

  Burger ja niet voor dat gejank van ik noem eens iemand, Katja,Rinnie,lizette,Herman, die alleen dingen roepen,die ze nooit gezien hebben.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Beste Martin, Ik zou het geen rottingsproces willen noemen. Het is een natuurlijk proces: de anaerobe werking zorgt ervoor dat anorganische mineralen worden omgezet in organische mineralen, zodoende krijg je minder massa en een sterkere concentratie. Dit vliegt dus niet de lucht in zoals men altijd stelt, maar wordt anders opgeslagen. Wat betreft H2S en blauwzuurgas heb je wel gelijk, die zijn gevaarlijk in grote concentraties. Maar dat weet je en daar ga je dus niet bovenhangen. En die reuk? ach, als jij naar het toilet bent geweest, zal het ook niet altijd even fris ruiken. Dat wil nog niet zeggen dat er ziekmakende bacteriën in je darmen zitten. Wèl bacteriën, niet ziekmakend. Wat die meeuwen betreft: die heb ik nog nooit na het mestrijden gezien, wel na het ploegen. Ben je daar misschien mee in de war?

 • no-profile-image

  Jan

  Alles met ...te.. ervoor is niet goed voor ons behalve als het tevreden is.

 • no-profile-image

  ??

  Vreemd dat als al het eten steeds slechter werd mensen steeds ouder worden? Hmmm zal wel aan mij liggen.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Weleris in een bejaardentehuis of katoorgebouw geweest vraagtekenman? De ouderdom begint al bij 50+! En het verdwijnen van het geheugen al kort na de puberteit! Dat al die krukken uiteindelijk honderd worden zegt mij vanzelf geen fluit!

 • no-profile-image

  down under

  Zo te lezen is jan warmenhuizen, muiden zijn puberteit ook al voorbij!

 • no-profile-image

  burger

  ??, als iemand een andere mening heeft, gaat diegene niet de discussie aan??? Zo open sta jij anders ook niet voor andermans ideeën.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik denk dat heel veel op zich gezonde producten een kleine schadelijke bijwerking kunnen hebben. Vlees is goed voor dit, minder voor dat. Evenzo voor zonlicht, sport, sex etc. Oftewel, zorg voor een goed gebalanceerd leven. Ik hoor wel eens wat van de MDL(maagdarmlever)-afdeling in het ziekenhuis. Die ligt bepaald niet vol met welgestelde vleesetende rijken. Veel meer met sociaal zwakkere mensen die onvoldoende aandacht besteden aan een evenwichtig levenspatroon.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat kun je zelf makkelijk uitzoeken door wat monsters te steken in een (opzettelijk) verstopt braderietoilet, beste Kritische Lezer. Maar ik waarschuw je alvast: het is een shitzootje!

 • no-profile-image

  ??

  En na wat duidelijk tegen antwoord zijn ze er niet. Negeren wat wij boeren zijn toch te "stom" in hun ogen, maar het zelf beter doen? Dat lukt ze dus ook niet.

 • no-profile-image

  gert

  HOGERE consumptie, LIJKT, MEER KANS,
  Dus eigenlijk staat er feitelijk niets!!
  Waardeloos bericht !

 • no-profile-image

  burger

  ??, wat voor duidelijk tegenantwoord heb jij dan? Het staat hier echt niet hoor!

 • no-profile-image

  down under

  Dus m.a.w. nu de mens ouder wordt nemen de kwalen toe! Burger?

 • no-profile-image

  Frits

  Er hoeft ook geen standpunt ingenomen te worden over dit artikel. Het onderzoek is een aanvulling en verbreding op het door de universiteit van Belgie gehouden onderzoek. Daaruit komt bijvoorbeeld al als conclussie dat ESBL overgedragen kan worden door het eten van bijvoorbeeld kip.

  De stelling dat de landbouw de voedselvoorzieners zijn is onderhand wel een dooddoener die ik niet meer kan horen. Een bouwbedrijf mag zich ook kwalificeren als de onderdakverschaffer van een land maar dat laat onverlet dat er kwaliteitsverschil is. Het gaat dan ook niet om het product dat je leverd of waar je zorg voor hebt maar de staat, toestant of kwaliteit die je leverd. Soms stel ik daar ernstige vraagtekens bij.

  Als de klaagzang van de landbouw dan toch terecht is, waarom haken machtige lobby clubjes als ZLTO, LTO etc niet aan bij campagnes van wakker dier. Dan kan er door verbetering van financiele posities van de (ver)bouwer een grotere duurzaamheids/kwaliteitsslag gemaakt worden.

 • no-profile-image

  Pieter

  Misschien iets te maken hoe de melk behandeld wordt, homogeniseren van melk bijvoorbeeld ?

 • no-profile-image

  ??

  Jan,
  Tjonge alleen op de taalfouten bestraft, is dat je enige argument.
  En dan willen ze nog zekken dat dierenvriendjes lief zijn, beetje alles van Piet prive hier neer plempen,terwijl jezelf waarschijnlijk onder een naam van een ander zit te schrijven. Donder toch een eind op!
  Als jij je nu bezig houd met de bejaarden, houden de agrariers zich bezig met voedselproductie, hoef jij je niet te ergeren hier!

 • no-profile-image

  burger

  Ook ik heb mijn twijfels bij de uitkomsten en de degelijkheid van veel onderzoeken.
  Ik kan me overigens niet voorstellen dat de hedendaagse stadsmens te steriel leeft. Met zoveel mensen, honden, katten etc. op een kluitje en zoveel internationaal verkeer, dat lijkt me echt onmogelijk. Het vlees van tegenwoordig is niet meer zo puur als het zou moeten zijn, waarom zou een bovenmatige consumptie hiervan niet tot bijv. darmziekten kunnen leiden?

 • no-profile-image

  ??

  Burger niet altijd, waar is jou nuttige inbreng?
  Je hebt zo gezegde, beste stuurlui staan aan wal.
  Jan en als je afwasmiddel in de grond doet zonder, citroen springen ze ook de grond uit, wel makkelijk voor het vissen.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Mensen zijn steeds beter in staat om ouder te worden. De levensverwachting neemt in Westerse landen met sprongen toe. Tegelijkertijd is de mensheid ook steeds beter in staat om uit te zoeken waaraan we dan uiteindelijk toch een keer dood gaan. Dure onderzoeken volgen elkaar dagelijks op om de mogelijke oorzaken aan te geven. Morgen staat er weer in de krant dat er een aantoonbaar verband is tussen autorijden en de risico's op vroeg dood gaan. Vreemd dat de geneugten van het leven ervoor zorgen dat we én steeds ouder worden én steeds meer kans maken om het niet te worden.

 • no-profile-image

  Voedselproducent

  Het grootste deel van de bevolking maakt nooit gebruik van intensieve gezondheidszorg. Juist de kwaliteit van het hedendaagse voedselpakket zorgt ervoor dat we alsmaar ouder worden. Iedereen moet heel goed weten: Boeren zorgen voor uw eten!

 • no-profile-image

  gezond

  Patrick, het komt nog een keer goed met jou.

 • no-profile-image

  burger

  Het is goed mogelijk dat het aantal dodelijke kwalen verminderd, terwijl het aantal chronische kwalen (allergien, etc) toeneemt. Waarom niet? sommige ziektes zijn niet meer dodelijk maar chronisch geworden. De hogere levensverwachting is mede te danken aan een verbeterde gezondheidszorg.

 • no-profile-image

  down under

  @Burger, ik ben het eens met je reactie's maar ik kan er geen standpunt, jegens het artikel, uit filteren? Ik zelf ben benieuwd naar de parameters die ze gebruikt hebben als het gaat over hogere consumptie? Meer (3x) dan wat? In welke vorm (rauwe danwel voorgegaarde melk, vis en of vlees)? Welke leeftijdsgroepen? Etnische achtergronden? Mogelijke oorzaak => darmflora? Zelf denk ik dat de moderne stadsmens van tegenwoordig veel te steriel leeft en z'n weerstand daardoor over de toeren raakt! Maar meer nog daalt mijn waardering voor "onze" onderzoekers [en in de kielzog de media] die denken op iedere vraag een antwoord moeten te kunnen vinden. Kortom zoals kani baal, karlmarxstad het al in reactie op 'Ganzen mogelijk schadelijk voor melk' verwoord heeft: "Blijkbaar is het de mode om voor elk probleem(?) één of ander onzin artikeltje te schrijven. Of het waar is of niet maakt niet uit. Als het maar in het nieuws komt..."

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.