Redactieblog

553 x bekeken 14 reacties

Hoger saldo vleesvarkenshouders

Vleesvarkenshouders hebben in het tweede kwartaal van 2010 een hoger saldo behaald dan in het tweede kwartaal van 2009.

Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het saldo van 22.000 euro per vleesvarkensbedrijf met 1.500 is echter niet genoeg om een positief inkomen te realiseren.
Het verbeterde saldo komt vooral door de gedaalde voerprijs. De voerprijzen in de varkenshouderij waren van april tot en met juni van dit jaar 7 procent lager dan vorig jaar. Op kwartaalbasis levert dat een kostenvoordeel op van ruim 4.000 euro per bedrijf.

Daarnaast daalden de aankoopkosten van biggen meer dan de opbrengsten van vleesvarkens. In april en mei waren de biggenprijzen lager dan vorig jaar. Dit verschil is in juni bijgetrokken.

De varkensprijzen stegen door verbeterde afzetmogelijkheden gedurende het tweede kwartaal, maar lagen gemiddeld zes cent onder het niveau van 2009. Dat komt vooral door april en mei, want in juni lag de varkensprijs boven het niveau van 2009.

De export van levende varkens was in het tweede kwartaal met 1 miljoen stuks vergelijkbaar met vorig jaar. De meeste dieren (844.000 stuks) gingen naar Duitsland. Op de Duitse markt was minder concurrentie omdat de export van Deense varkens naar Duitsland terugliep. Hongarije is met 81.000 de tweede afnemer van levende varkens uit Nederland.

Met een gemiddeld saldo van 22.000 euro per bedrijf worden wel de variabele kosten gedekt, maar de vaste kosten zoals mestafzet, huisvesting en andere vaste kosten worden niet vergoed, aldus het LEI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  onderhoud, rente (veestapel, boekhouder, adviesbureaus, ...

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ik begrijp hier niets van.Er wordt gesteld dat er niets verdient wordt.Blijkbaar zijn er dus nog steeds varkensfokkers die goed verdienen> Anders krijg je toch geen geld van de agrarische bank ? En doet de bank dit toch dan zijn ze toch crimineel? Als er niets verdient wordt dan zijn er blijkbaar al te veel varkens. Bij uitbreiding komen er nog meer varkens.Conclusie: dat is idioot! Nog meer mest dus het milieu wordt nog meer de dupe van deze megaindustrie. Nog meer varkens houden om minder te verliezen.Je moet er maar opkomen .Niet dan ?

 • no-profile-image

  FarmerFORCE

  Mestafzet = vaste kost? Geen varkens = geen mest => variabele kost, nee? Behalve huisvesting heeft een mester niet veel vaste kosten lijkt mij (eventueel nog verzekeringen)? Of ben ik nu iets te kort door de bocht aan het gaan?

 • no-profile-image

  john

  uitbreiden is meestal geen keuze van willen maar moeten.. om de investeringen van 2013 te betalen moet je bijvoorbeeld 1/3 meer dieren gaan houden.. Daarnaast gokken er natuurlijk een flink aantal ondernemers op het verdwijnen van een flink deel van de nederlandse varkensbedrijven en willen ze deze productie opvangen.. regeren is vooruitzien.

 • no-profile-image

  john

  er zijn veel bedrijven die produceren in oude afgeschreven stallen die hebben aan 22 000 euro voldoende. Ondernemers die nu bouwen prestere technisch en financieel bovengemiddeld en mogen bijbouwen.. alleen voor de groep starters en bedrijfsopvolgers is het erg moeilijk. Hoge financieringen op ouder materieel.. is niet bepaald een pretje.

 • no-profile-image

  zeugenhouder uit

  Kunnen we ff vangen.....

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Toch zijn er nog varkensboeren die grof willen uitbreiden. Knorhof etc. Dan kan ik maar een ding bedenken.Er wordt dus nog flink geld verdient door de varkenshouders.Je gaat tenslotte niet groeien om nog meer te verliezen.

 • no-profile-image

  john

  die 45 000 is 5 jarig gemiddeld, wij boeren kennen de varkenscyclus. deze gaat op en af.. het ene jaar houd je 90 000 euro over het jaar erop 0 ... het wordt alleen vervelend als je het ene jaar 45 000 euro verdient en het jaar erop 45 000 verlies.. dan heb je niets. maar door al die stal aanpassingen gaan de kosten omhoog en worden de opbrengsten kleiner.. om deze op peil te houden moet je meer werken dus meer dieren houden.. Als al die eisen van 2013 van tafel gaan wordt de noodzaak om te groeien kleiner. maar jah als je regels laat bedenken door mensen die niet meedoen met het spelletjes krijg je onverwacht resultaat. in plaats van minder dieren zitten er straks een hoop dieren bij elkaar op enkele bedrijfslocaties.

 • no-profile-image

  john

  ik wil jaarlijks 45 000 euro verdienen met mijn varkens... extra jaarlasten van groenlabel en groepshuisvesting zijn ongeveer 15 000 euro ... wil ik dit compenseren moet ik 1/3 meer dieren houden. Simpele som toch.. heeft niets met presteren te maken maar met verhoging van de vaste kosten wat ik kan compenseren met meer dieren.

 • no-profile-image

  boertje

  Jhon ga eens naar een boekhouder Pensjoen etc dat moet ook nog even geregeld worden met een bedrijf wat on verkoopbaar is kanibaal daarom doen de banken mee ze weten er geen raad mee als er morgen een op koop regeling zou komen stopt 45 % in een keer gedwongen door de bank zelfs. En die groten zijn al zo lang groot met afspraken overal net iets minder betalen
  net iets meer ontvangen net de mest verwerken overal net iets daar kan een boertje met 300 a400 zeugen en of een met 2000 a 3000 mestvarkens niet tegen op zelfs al het eigen vermogen hoger is in verhouding

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ik neem gewoon aan dat iemand die niet rendabel varkens kan fokken , geld kan lenen om uit te breiden. Er is toch geen bank die daar intrapt ?

 • no-profile-image

  Burke

  Het zoveelste jaar op rij, dweilen met de kraan open!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Prachtig verhaal John. Heel goed naar je zelf toe gerekend. Mijn vraag is hoe je geld bij de agrarische bank los peutert bij een verliesgevend bedrijf? In het artikel staat het keihard.Of het artikel is niet waar...?

 • no-profile-image

  bla

  Kinderen die willen krijgen.....????

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.