Redactieblog

178 x bekeken

Het openluchtspel

In onze buurtschap wordt door de oranjevereniging eens per vijf jaar een openluchtspel opgevoerd.

Ditmaal heet het De eeuw van mijn dorp. Er wordt in vier episodes inzicht gegeven in de geschiedenis van het dorp Esloo (dat in werkelijkheid natuurlijk voor onze buurtschap staat). Het is een heel saai stuk, soms tenenkrommend slecht, zonder plot of verrassende wendingen, vol clichés, flauwe grappen en stichtend bedoelde monologen. Maar wat een prachtige avond.

Er is een schitterend decor opgebouwd in het bos, bestaande uit een 'gemeentehuis' en een 'boerderij'. Er wordt geacteerd met grote overgave. De kostuums geven de tijdgeest voortreffelijk weer. Doordat het buiten plaatsvindt kunnen er allerlei voertuigen voorbij komen: een wagen met melkbussen, kinderwagens, een sportauto, koetsen, paarden, een begrafenisstoet met een platte wagen (de burgemeester is dood), fietsen, motoren, een oude Mercedes en een Reliant, een brommer (met een nozem erop), een jeep met Duitse soldaten, het is een spektakel van belang. De tribune zit vol, het gaat net niet regenen, in de pauze is er bier in de feesttent en na afloop blijft het nog lang onrustig bij de patatkraam.

De boeren, die natuurlijk een belangrijke rol hebben in het stuk, zijn nogal eendimensionaal: voor de oprichting van een coöperatieve melkfabriek (1910), goed in de oorlog (1943), tegen dorpsuitbreiding (1967) en boos op het milieu (2010). Wat aan het hele gebeuren het meest aanspreekt is de gedachte dat zo’n hele buurtschap zich maandenlang inzet voor het openluchtspel. Er is een geweldige hoeveelheid werk verzet. Met de genuanceerde werkelijkheid heeft het niets te maken, een cultureel hoogtepunt levert het niet op, maar het openluchtspel is wel een demonstratie van gemeenschapszin en een voorbeeld van leefbaarheid in buurtschappen.

En ach, misschien is het stuk wel een spiegel van het gewone leven, dat meestal ook saai is, geen plot of verrassende wendingen kent, vol clichés en flauwe grappen zit en waar af en toe een mooi paard voorbijkomt. Er zijn nog drie voorstellingen. Als u nog een kaartje kunt bemachtigen: gaat dat zien!

Of registreer je om te kunnen reageren.