Redactieblog

1233 x bekeken 9 reacties

Forse boete voor te late melding in I&R-systeem

Een melkveehouder uit Zeewolde heeft van de economische politierechter een boete gekregen van 1.375 euro voor het niet tijdig melden van vijf runderen in het I&R-systeem.

Daarnaast kreeg hij een boete van 660 euro omdat hij binnen de proeftijd van een eerdere uitspraak over het naleven van de I&R-regels opnieuw een overtreding is begaan. De melkveehouder bleek bij een controle van de AID in juli 2009 vijf kalveren niet binnen drie dagen na de geboorte gemeld te hebben in het I&R-systeem. De dieren hadden wel oornummers.

De AID sprak van nalatigheid, hetgeen de rundveehouder ontkent. "Er gaat geen dier van mijn erf af zonder dat het genummerd is en geregistreerd in het I&R-systeem. De dieren die misschien wat later gemeld zijn, staan nog op mijn bedrijf en zijn te traceren. Ik voldoe dus gewoon aan de wet dat alle dieren te traceren zijn", vindt de veehouder.

De officier van justitie is het hier niet mee eens. "In de wet staat dat u de dieren binnen drie dagen na de geboorte moet melden. Er kan immers ook bij u een dierziekte uitbreken." In september 2008 werd de ondernemer ook veroordeeld voor het ontbreken van oornummers bij zeven runderen en het niet melden van vijftien dieren. Hiervoor kreeg hij een boete van 1.320 euro, waarvan 660 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. "Deze uitspraak heeft u aan uw laars gelapt dus moet ik u ook veroordelen tot het betalen van deze 660 euro", aldus de rechter.

De ondernemer overweegt in hoger beroep te gaan. Hij werd eerder al gekort op zijn toeslagrechten door de overtreding.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Er zijn hier nog zat boeren die vee hebben die helemaal nog geen nummer hebben of hij ligt nog in de keuken. Omnummeren van dieren komt ook nog vaak voor. Stuur maar een paar van die aid'rs deze kant op om te controleren, hebben ze tenminste wat anders te doen dan zout op elke slak leggen.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Zijn de runderen in de Oostvaardersplassen dan weel aangemeld?

 • no-profile-image

  miltie

  zij de beesten in O.V.P.ook geregistreerd of staan die boven de wet;;omdat het natuur en milieau mafia is ;;daar is a.i.d. bang voor die laf aards denk ik zo bij mezelf;;ook als dieren de hongersnood sterven;durven ze niet te gaan kijken;;wat een lafaards denk ik dan zoo ???

 • no-profile-image

  ??

  Bio boer lees mijn antwoord nog eens, het zijn geen huisdieren, het is wild, dan gelden geen regels. Dus meld je koeien als wild aan en heel veel regels verdwijnen.

 • no-profile-image

  hard werkende veehouder

  dit is met 2 maten meten want bij de oostvaarderplas klopt helemaal niets van ir nummers

 • no-profile-image

  Demeter

  Mooi in Polen blijven Willem, wij redden er hier wel mee. Ben 1 keer in Polen geweest, mooie rotzooi daar, het leek wel Poolse landdag...

 • no-profile-image

  Leen

  Hoogte van de boete niet in lijn met het te verwachten economisch voordeel voor de overtreder. Verwachte economisch voordeel van dit vergrijp 0,0. Waarschuwing lijkt me meer op zijn plaats. Korting op toeslagrechten is helemaal barbaars.

 • no-profile-image

  ??

  Willem ,
  En in polen kan je rustig een Pools ID kopen, zodat je als Ukrainer of Rus als je wilt zo in Europa keurig aan de slag kan gaan. Net wat jij zegt, het hoort bij Europa maar zelde eisen????

 • no-profile-image

  ??

  Bedankt voor uw bericht. Uw vraag over de Oostvaardersplassen is een terechte vraag. Echter is het zo dat er in Nederland 2 gebieden zijn uitgezonderd van de gangbare regelgeving, waaronder de Oostvaardersplassen. In dit gebied worden de dieren, waaronder ook de runderen, gezien als wild en niet als landbouwhuisdier.
  Derhalve hoeft men hier zich niet te conformeren aan de Regeling dierlijke bijproducten 2008. Meer informatie over de Oostvaardersplassen kunt u vinden op http://www.staatsbosbeheer.nl/
  Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

  met vriendelijke groet

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.