369 x bekeken 9 reacties

Fokverbod jonge geiten blijft

Het fokverbod voor jonge geiten wordt niet opgeheven.

Veehouders die hierdoor zwaar worden getroffen, ontvangen een financiële compensatie. Dat heeft het kabinet zojuist op voorstel van de ministers Gerda Verburg (landbouw) en Klink (volksgezondheid) besloten.

Volgens de bewindslieden is het levenslange fokverbod noodzakelijk om nieuwe bronnen van Q-koorts te voorkomen. Het is namelijk niet mogelijk via individueel testen besmette van onbesmette dieren te onderscheiden. Besmette geiten die zijn gedekt, kunnen de schadelijke bacteriën verspreiden. Vaccinatie van dieren die al Q-koorts hebben, is onvoldoende effectief.

Een op 1 juli door de Tweede Kamer aangenomen motie van Janneke Snijder (VVD) had om opheffing van het fokverbod gevraagd. Vorige week stuurde LTO een brandbrief aan het kabinet met de oproep dit verzoek zo snel mogelijk uit te voeren. Verburg en Klink stellen nu dat dit te veel risico’s met zich meebrengt. Getroffen veehouders krijgen in september bericht of zij in aanmerking komen voor compensatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Dieren die gevaccineerd zijn vormen geen risico meer en dieren en bedrijven die al besmet zijn vormen ook nagenoeg geen risico meer, zeker niet na vaccinatie. Bewezen. Het gaat nergens over. Een beslissing voor de bühne, waarschijnlijk omdat al in december een foute beslissing is genomen waarop Klink (lees: Coutinho) nu niet meer terug wil komen. Een aantoonbaar fout besluit tegen een kamermeerderheid in. Dan moet Klink nou in elk geval ruimhartig over de brug komen voor de gedesillusioneerde boeren die opnieuw een douw krijgen; zowel emotioneel als financieel.

 • no-profile-image

  van Loon

  Ze hebben nu de trekker overgehaald
  Ongeloof ten top, zelf onze eigen deskundige verschuilen zich achter het beleid.kf

 • no-profile-image

  william

  dat denk ik wel ja, politiek is jezelf en je vriendjes indekken. En dat is nu precies waar ze mee bezig zijn, ze willen niks omdat ze dan zelf risico kunnen lopen. Bovendien zullen ze kosten wat het kost voort borduren op de fouten die ze vanaf begin december aan het maken zijn. Fouten toegegeven gebeurd namelijk niet in den haag.

 • no-profile-image

  overeem

  ja ze blijven hun verhaal zelf nog steeds geloven. Het is toch niet te geloven hoe ze de onderzoeken tegenspreken. Nou partij van de dieren jullie laten die lammetjes toch niet doodmaken voor niets ?

 • no-profile-image

  p

  dit is nou de letterlijke doodsteek voor de getroffen boeren!!!

  het is toch wel erg dat als de meerderheid van het kabinet voor laten leven is ,en zij gewoon door ga met het afmaken van de geiten!!!!!

  en wat is het verschil in de bacterie van voor julli en met naar julli???????? zeg het maar verburg of klink.

 • no-profile-image

  bla

  GRaag een glashard voorbeeld en geen warrig verhaal?

 • no-profile-image

  william

  wat een geweldig mooi beroep heb ik toch eigenlijk dat ik er nog steeds zin in heb.........het word tijd dat we deze vieze beerput/doofpot van dit beleid eens publiekelijk openmaken. Een reden voor deze beslissing is waarschijnlijk dat als er in de buurt van een "besmet" verklaard bedrijf nog één cavia of iets dergelijks toevallig ziek word van de Q-koorts de ministers aansprakelijk zijn, zij hebben er dan immers toestemming voor gegeven om te dekken. Bedrijven na 15 juli hebben geluk want daar hoeft het ministerie geen verantwoording voor af te leggen.
  Bovendien krijgen ze de hele ggd en die mikmak weer over zich heen als al die "gevaarlijke" lammeren weer bij de bok mogen.
  Niet meer stemmen op dat cda dus voortaan want daar straalt weinig daadkracht en verantwoordingsgevoel uit. En het is nu ook duidelijk aan welke kant de ooit zo boervriendelijke Gezondheidsdienst lijkt te staan.........wiens brood men eet.......

  Sterkte collega's maar verkoop je lammeren nog niet want er moet toch een keer een einde komen aan deze boze politieke nachtmerrie. misschien in een volgend kabinet?......... en vergeet niet dat ons beroep veel te mooi is om op te geven voor deze corruptie!!!!

 • no-profile-image

  Maak 't

  De ministers aansprakelijk zijn? Heb jij ooit meegemaakt dat in dit land iemand ergens voor aansprakelijk/verantwoordelijk voor is? (Behalve de boeren dan).

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nee, daar hebben we met de mestwet ook het een en ander van meegekregen. Zelfs glasharde rekenfouten, waar geen discussie over kan bestaan worden ontkend.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.