Redactieblog

325 x bekeken

Export kalfvlees stijgt 4,4 procent

De export van kalfsvlees is in de eerste zeven maanden van 2010 4,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees. Tot en met week 31 werd 104.529 ton kalfsvlees geëxporteerd, ten opzichte van 100.150 ton in 2009.

De belangrijkste afnemer van Nederlands kalfsvlees, Italië, voerde dit jaar tot nu toe 39.061 ton kalfsvlees in. Dat is 6 procent minder dan de 41.469 ton in 2008. De afzet naar Duitsland steeg met 21 procent aanzienlijk. Het buurland importeerde dit jaar 26.428 ton kalfsvlees en werd daarmee de tweede belangrijkste importeur van Nederlands kalfsvlees. Duitsland heeft hiermee Frankrijk ingehaald. Ondanks de toename van 2,5 procent importeerde Frankrijk met 22.488 ton minder dan Duitsland.

De belangrijkste oorzaak van de verschuivingen is de economische crisis, zegt Henny Swinkels van Van Drie Group. "Je ziet dat de crisis in Italië zijn weerslag kent in de consumptie van duurder vlees. Mensen eten door de crisis iets minder luxe en daardoor is de vraag naar duurder kalfsvlees minder groot", legt Swinkels uit.

De forse toename in Duitsland wordt vooral geboekt door de afzet van goedkoper kalfsvlees dat gemengd wordt. "De markt voor kebab in Duitsland is heel groot. Hier wordt steeds meer kalfsvlees in verwerkt, ten koste van kalkoen- en schapenvlees." Ook de opzet van nieuwe afzetkanalen van specifieke Nederlandse kalfsvleesproducten werpt zijn vruchten af. ‘Daarmee boek je in een groot land gelijk andere cijfers dan in een klein land."

Op basis van de exportwaarde in plaats van de kilo’s zijn de verschillen van export ten opzichte van vorig jaar minder groot. "Doordat naar Duitsland minder duur vlees gaat, is de toename in geld daar minder groot dan de 21 procent in kilo’s."

Naast de toename van export van kalfsvlees ligt de import van nuchtere kalveren in Nederland dit jaar 7,5 procent boven het niveau van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.