Redactieblog

745 x bekeken 5 reacties

Denken boeren duurzaam of aan inkomen?

Michel Peek van Horizon Energy zegt dat boeren zonne-energie willen omdat ze duurzaam denken. Onzin. Het gaat hen om extra inkomen.

Daar is natuurlijk niets mis mee. Boeren staan in de rij om in aanmerking te komen voor de subsidie op zonnepanelen op de daken van de stallen. Het budget is veel te klein. Er zijn veel meer aanvragen dan er geld is. Het is dus lucratief, deze subsidie op zonnepanelen. Ik kan er over meepraten, want ik heb ook een aanvraag ingediend.

Prima zaak dus, die subsidie voor zonne- en windenergie. En voor de boer een fantastische tweede tak. Geen werk en toch geld. Wat wil je nog meer op de boerderij. Vooral als je (asbest) dak op de stal moet worden vervangen is het plaatsen van zonnepanelen met een forse subsidie een geschenk uit de hemel.

Maar om nu net als Michel Peek te zeggen dat boeren zonnepanelen willen omdat ze duurzaam denken, dat gaat me te ver. Het is niet meer en niet minder dan een gemakkelijke wijze om met de royale subsidies het inkomen op te krikken. Niets mis mee, maar het heeft met milieuvriendelijke gevoelens heel weinig te maken.

Daarom is het verhaaltje van Michel Peek te doorzichtig. Want geloof me, als er geen forse subsidie was, werd geen enkel dak bedekt met zonnepanelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Zo is het vergaderboer. Het gaan alleen om subsidies in de wacht te slepen. Als boeren duurzaam dachten zouden ze wel anders omgaan met hun vee en bijvoorbeeld kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar wat de energiesubsidies betreft: ze zouden wel gek zijn als ze die vette potten met belastinggeld zouden laten liggen. Want die subsidies zijn natuurlijk veel te hoog.

 • no-profile-image

  Harry

  Ik wacht tot dat de prijs van de zonnepanelen zodanig keldert dat ze zonder subsidie op het dak kunnen. En ik doe dat omdat ik de energie goed zelf kan gebruiken, en ook uit het oogpunt van duurzaamheid,mijn hele bedrijf is duurzaam alleen op dit punt moet er nog een slag geslagen worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kans dat je de staatsloterij wint is groter dan de kans op subsidie op zonnepanelen, dus waar heb jij het over Gerard uit Oirschot?

 • no-profile-image

  Boer

  En nu maar hopen, dat al die mooie beloftes van subsidies ook nog echt geld (inkomen) gaan opleveren.

 • no-profile-image

  Michel Peek

  Ik heb nooit aangegeven dat de boer uitsluitend kiest voor duurzame energie om te verduurzamen. Sommigen doen dat alleen voor het geld, sommigen voor duurzaamheid en anderen voor de combinatie. De landbouwer van de toekomst moet duurzaam beslissen.

  Michel Peek
  Directeur Horizon/ SunFarmers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.