Redactieblog

1219 x bekeken

Boete voor niet correct verwijderen asbestplaten

Een boete van 2.000 euro, waarvan 700 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Dat legde de economische politierechter een mechanisatiebedrijf uit Tollebeek op wegens het niet naleven van het asbestverwijderingsbesluit. Het mechanisatiebedrijf heeft in november 2008 het dak van een loods laten verwijderen door een bedrijf dat niet gecertificeerd was voor het verwijderen van asbest. De ondernemer verklaarde dat hij niet wist dat er asbest in het dak zat en ging met het sloopbedrijf akkoord dat het verwijderd zou worden als 'asbestgelijkend materiaal'.

Bij het slopen werd beschermende kleding gedragen en werd volgens de ondernemers zeer nauwkeurig en voorzichtig gewerkt. "Achteraf blijkt dat het wel om asbest ging. Ik heb met teveel laten leiden door anderen", aldus de ondernemer, die onder andere bij de koop van het pand van de verkoper hoorde dat er geen asbest in zat.

De Officier van Justitie denkt dat de ondernemer bewust zo heeft gehandeld om geld te besparen. "Iedereen weet dat in gebouwen die in de jaren '80 zijn gebouwd asbest is verwerkt. Zeker als het om daken gaat met golfplaten." De officier eiste een boete van 2.400 euro.

De rechter oordeelde dat de ondernemer te weinig actie had ondernomen om te beoordelen of er asbest in het dak zat. Hij legde een boete van 2.000 euro op, waarvan 700 voorwaardelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.