Redactieblog

323 x bekeken 10 reacties

Ammoniakreducerend voer mogelijk ook voor blijvers

Het toevoegmiddel benzoëzuur (VevoVitall van DSM) wordt mogelijk ook toegelaten als aanvullende maatregel op stalaanpassingen in het kader van de ammoniakreductie op bedrijven.

Dat zegt het ministerie van Vrom. Daarmee zouden ook varkensbedrijven die geen gebruik maken van de stoppersregeling het middel in kunnen zetten om de ammoniak-uitstoot te verminderen. Voorlopig is het nog niet toegelaten. mogelijk wordt het in het kader van de programmatisch aanpak stikstof (PAS) opgenomen. Het veevoeradditief is nu alleen toegelaten als reducerend middel voor stoppende bedrijven.

"Een veevoeradditief is een zogenoemd zacht middel, dat snel en tijdelijk inzetbaar is voor ammoniakreductie. Dat is heel anders dan de harde middelen zoals het aanpassen van stallen", legt een woordvoerder van Vrom uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  weer een halve oplossing... als ze maar eens opschieten met dat electronen geval.. en het liefst eentje die ik in de afdeling op kan hangen zodat ik stof, geur en ammoniak kwijt ben.. warmte wisselelaar erachter en wordt nog een stuk energie zuiniger ook nog. Maar jah dat proces duurt natuurlijk weer een jaar.

 • no-profile-image

  boer

  Eerst maar eens keihard bewijzen of ammoniak schadelijk is, voordat de meeste er weer als een stelletje gekken achteraan rennen. Ik, en vele met mij, heb deze bewijzen nog nooit gezien.

 • no-profile-image

  L.O.G.gebied minend boertje

  Je kunt kiezen ,een nieuwe stal bouwen of voer van dsm bestellen;het zal bij wet geregeld worden.

 • no-profile-image

  boer harms

  John, waarom is dit een halve oplossing en wat bedoel je met electronen...?
  Ik vind het een prima oplossing, omdat ik benzoëzuur toch al gebruik in m'n biggenvoer (als gistremmer) en zo wellicht in luchtwascapaciteit kan besparen...

 • no-profile-image

  boer

  Nou Jeroen, helemaal achterlijk ben ik toch echt niet. Ik weet zeker dat ik ook wel een paar hoogleraren in de scheikunde weet te vinden die het hele ammoniakverhaal als absurd zouden bestempelen. Alleen dit kost veel geld en tijd en beide heb ik niet. Overigens zijn deze heren wel eens aan het woord geweest in het vakblad de Boerderij. Trouwens afgelopen week was er weer een verhaal det de gletsjers op Groenland veel groter waren dan eerst was aangenomen. Er was weer eens een fout gemaakt. En dan heb ik er nog één: De opwarming van de aarde was niet groter dan normaal, er waren meetfouten gemaakt. Een paar honderd weerstations op de meest koude plaatsen op aarde waren uit het onderzoek gelaten. Een groter fiasco kun je toch niet verzinnen. Het probleem is natuurlijk dat er inmiddels teveel mensen vreten van deze flauwekul. En wat minstens zo belangrijk is: door de gasbel van Slochteren denkt iedereen dat we geld als water hebben in Nederland.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  mariska heeft zeker aandelen dsm.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ Boer uit stuifzand: Dat jij en vele met jou de bewijzen niet hebben ingezien, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Ammoniak hoeft niet noodzakelijk schadelijk te zijn, maar een overdosis ervan is dat wel. Er zijn meerdere gebieden waar de ammoniakdepositie zo hoog is dat bepaalde plantensoorten worden verdrongen door stikstofminnende soorten (zoals Brandnetel, Pijpestrootje of Braam).

 • no-profile-image

  koetje

  Ach kijk nu krijgen de boeren ook nog de schuld van al die onkruidbende in natuurgebieden en langs de wegen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Bewijzen heb je in dit land niet nodig, Boer Stuifzand. Gewoon wat roepen is genoeg.

 • no-profile-image

  Gerard

  ja, reductie is reductie, zegt mijn boerenverstand

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.