Redactieblog

381 x bekeken 4 reacties

ZLTO Advies: direct herbevolken niet gunstig

Het direct herbevolken van geruimde geitenbedrijven is financieel niet interessant.

 Dat concludeert ZLTO Advies in een onderzoek naar herbevolkingsscenario’s.

ZLTO Advies rekende diverse scenario’s door van het herbevolken van geruimde bedrijven. Hierbij is uitgegaan van een bedrijf van 750 geiten waarvan 70 procent geruimd is. De gemiddelde waarde per geruimde geit is vastgesteld op 500 euro. Uit de berekeningen blijkt dat het aankopen van drachtige jonge geiten voor 500 euro per dier financieel niet aantrekkelijk is. "Een melkgeitenhouder kan in veel gevallen beter geen geiten melken dan jonge dieren kopen van 500 euro", concludeert ZLTO Advies.

Ook het aankopen van afmelkers of geiten aan de melk is nauwelijks aantrekkelijk. ”In sommige gevallen kan het beter zijn om de geiten op het bedrijf te blijven melken en een baan buitenshuis te zoeken”, zegt Adrie Klaassen van ZLTO.

ZLTO Advies berekende dat ook het wachten tot het aankopen van drachtige jonge geiten in 2013 voor 300 euro per dier hetzelfde financiële effect heeft als in 2011 dieren aankopen voor 500 euro. Het aankopen van jonge dieren in 2012 (voor 400 euro per dier) is financieel nog minder aantrekkelijk. Klaassen benadrukt dat de situatie voor ieder bedrijf anders is. "De belangrijkste boodschap van dit onderzoek is dat je niet uit emotie de stal gelijk moet volzetten, maar eerst moet overwegen wat verstandig is”, aldus Jeannette van de Ven van ZLTO.
De komende drie jaar zijn er jaarlijks ongeveer 35.000 geiten te weinig op de markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  Beste mensen,
  Zeur toch niet zo, natuurlijk moeten we aan belachelijke regels voldoen maar vergeet niet dat we geiten MOGEN melken het moet niet. Voor geruimde bedrijven waar geen jongvee voldoende is is het verhaal natuurlijk wel heel anders, de vervolgschade moet snel komen om deze schade te vergoeden zodat ook zij verder kunnen boeren.
  Als je als "normaal" vrij bedrijf je geld niet kan verdienen dan moet je niet zeuren en er mee stoppen.

  Gegroet een nog steeds gemotiveerde geitenboer uit zegveld

 • no-profile-image

  boertje

  Watersnip ik kan schijt heel goed begrijpen. De boer zit in een keurslijf van steeds knellender en steeds meer regels. Hij moet steeds harder werken voor steeds minder geld. Dit kan zo niet doorgaan. We moeten terug naar een extensievere vorm van landbouw met een goede prijs voor de produkten. Alleen dan los je dierziektenproblematiek, antibiotica, mestoverschot, bestrijdingsmiddelen e.d. op.

 • no-profile-image

  schijt

  Ook niet besmette bedrijven die nu nog doorgaan doen dit op basis van emotie. Het is alleen nog maar emotie. Of denkt Lto dat het op basis van de melkprijs en het scala aan regeltjes is? Ik ben er strontziek van.

 • no-profile-image

  watersnip

  Kijk nog een voorbeeld van de zo geroemde agrosector. Schijt aan regels, en zo iemand moet aan zelfregulering doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.