Redactieblog

610 x bekeken 4 reacties

Vrijhandel pluimveerechten zorgt niet voor verschuiving

De vrije handel van pluimveeproductierechten heeft niet geleid tot een topografische verschuiving van de rechten.

Dat blijkt uit gegevens van Dienst Regelingen. In Nederland zijn per 30 juni 2010 67.286.419 pluimveerechten geregistreerd. Noord-Brabant heeft met 4,1 miljoen rechten (26,47 procent) de meeste pluimveerechten, gevolgd door Gelderland met 21,19 procent en Limburg met 17,30 procent.

De verdeling is daarmee niet veel anders dan in 2004. Toen waren er in Nederland in totaal 34.027.016 pluimveerechten geregistreerd. In Noord-Brabant waren met 8,65 miljoen rechten (25,4 procent) de meeste pluimveerechten geregistreerd, gevolgd door Gelderland met 22,3 procent van de rechten. Limburg was derde met 17,3 procent van alle geregistreerde rechten. Het totaal aantal rechten is in 2006 verdubbeld omdat de norm per standaard pluimveerecht is verlaagd van 1 naar 0,5 kilo fosfaat.

In de periode van 1 januari 2008 tot en met april 2010 stond het ministerie van landbouw vrije handel van pluimveerechten toe door heel Nederland. Vóór en na deze periode geldt een compartimentering. Handel is alleen toegestaan binnen de regio Zuid (Limburg en Noord-Brabant), Oost (Gelderland, Overijssel en Utrecht) en ’overig’.

In de regio Oost is het aantal rechten in de periode 2008 tot en met 2010 vrijwel stabiel gebleven op 11,5 miljoen rechten. In de regio Zuid is het aantal pluimveerechten in deze periode gedaald van 29,9 miljoen rechten in 2008 tot 29,5 miljoen in 2010. Zuid-Holland heeft met 547.000 pluimveerechten de minste kippen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Men zou eens moeten beginnen om latente rechten die binnen bij voorbeeld 3 jaar onbenut blijven
  in beslag te nemen bij niet veehouders zoals makelaars na 1 jaar zodat men niet kunstmatig de prijs hoog kan houden.
  weden dat de prijs met 30% of meer zakt.

 • no-profile-image

  kip

  De prijs van de pluimveerechten gaat binnen korte tijd halveren als deze eierprijzen lang blijven zoals ze nu zijn.

 • no-profile-image

  KIP

  Tsja, dat is de wens velen . Toch zie ik geen daling. Om me heen veel nieuwe stallen met allemaal vast prijsafspraken. Daar wordt geen kip minder gehouden. Daarnaast gaat het in de vleeskuikensector ook met de week beter. De wens is de vader van de gedachte, maar in dit geval zie ik ze maar 1 kant op gaan....

 • no-profile-image

  legboertje

  de leaserechten zijn al aan het zakken maar de handelaren houden ze hoog hebben ze zelf meer marge zouden we zelf ook moeten doen met onze eieren en vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.