Redactieblog

387 x bekeken 1 reactie

'Vergist GFT-afval niet altijd te gebruiken'

Vergist GFT-afval mag alleen als meststof worden gebruikt als het zonder mest is vergist. Dat blijkt uit een brief van het ministerie van landbouw.

Na het vergistingsproces moet het groente-, fruit- en tuinafval worden verwerkt tot compost en vervolgens worden gebruikt als meststof in de landbouw. "Hierbij moet sprake zijn van een stabiel eindproduct dat is uitgecomposteerd en dat niet meer stinkt", legt het ministerie uit. Het vaststellen of het eindproduct uitgecomposteerd is, kan door middel van een speciale test.

GFT mag niet in een co-vergistingsinstallatie worden toegevoegd. GFT staat niet op de positieve lijst met producten die in de co-vergistingsinstallaties mogen worden toegevoegd. "Mogelijk is het niet aangevraagd voor op de lijst", zegt het ministerie van landbouw. "Met GFT-afval is de moeilijkheid dat de kwaliteit per partij verschillend kan zijn. De positieve lijst met co-vergistingsproducten is generiek. De producten die daarop staan, mogen door iedereen die hetzelfde product heeft, worden gebruikt als co-vergistingsproduct. Het plaatsen van GFT-afval geeft een groot risico omdat de kwaliteit per partij verschillend kan zijn. Hierbij kan ook GFT-afval van een slechte kwaliteit in de vergister terecht komen", aldus LNV.

Bij het vergisten van alleen GFT-afval kan ook sprake zijn van wisselende kwaliteit, maar dat milieurisico is volgens de huidige regelgeving wel acceptabel, in tegenstelling tot het risico bij co-vergisting. Als een biogasproducent toch GFT-afval in de vergister doet, moet de vergiste mest als afvalstof worden afgevoerd. Het mag dan niet als bemestingsstof worden uitgereden op het land.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Waar blijft onze kringloop gedachte? Op deze wijze verdwijnen er mineralen uit de kringloop die voor de toekomst brood nodig zijn om de landbouw productie en daarmee de voedsel voorziening op peil te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.