Redactieblog

259 x bekeken 6 reacties

Tuindersfraude

Weer een bericht in de krant over frauderende tuinders.

Er wordt door het openbaar ministerie een constructie vermoed met Poolse arbeiders, waardoor allerlei premies en belastingen konden worden bespaard. De tuinders worden nu beticht van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Nu moet dat natuurlijk allemaal nog wel bewezen worden.

Het zou niet de eerste keer zijn dat het openbaar ministerie een zaak die men geweldig heeft opgeblazen als een nachtkaars ziet uitgaan. Het is immers buitengewoon lastig te bewijzen dat een contract en een geldstroom niet de realiteit weerspiegelen. Met andere woorden: als de zaken formeel goed geregeld zijn kun je er nog maar niet zo direct een speld tussen krijgen, als verder iedereen vasthoudt – ook na een dagje in de cel – dat het allemaal legaal is gegaan zoals het op papier stond. De constructie zelf – in essentie: zaken doen met Poolse bedrijven – is immers niet illegaal.

Het meest opvallende aan het bericht vond ik dat de Limburgse en Brabantse tuinders rondreden in auto’s met Luxemburgse kentekens en dat dat de aanleiding was voor het onderzoek door justitie. Luxemburg associëren we inderdaad altijd met zwart geld, geheime bankrekeningen, patserige auto’s. Niet zo slim dus van die tuinders om zo opvallend te laten zien dat je ook een beetje bij dat groothertogdommelijke volkje hoort.

Wat ik mij wel afvraag: wie is dat dan opgevallen? Justitie zelf valt namelijk nooit iets op dat belangrijker is dan ergens verkeerd geparkeerd staan. Er moet dus iemand geklikt hebben. Een aardbeienteler is in zijn grote Mercedes bij een frambozenkweker op verjaardagsbezoek geweest en na een paar Bavaria’s heeft hij daar een beetje zitten opscheppen over hoe slim hij wel niet was. De frambozenkweker die niet zo slim was, maar dat compenseerde met een groot moreel besef, is vervolgens in zijn Opeltje naar de politie gereden. Zo zal het wel gegaan zijn. Maar het kan natuurlijk ook een miskende maîtresse, een jaloerse buurman, een ontevreden vakantiewerker of een pastoor die iets goed te maken had zijn geweest.

Frauderen en niet opvallen, dat is de kunst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zo denk

  De totale agrarische sector loopt al jaren over van fraude. dit onder toezicht van het gedecimeerde CDA. (Nog lang niet genoeg gedecimeerd). Zo zit die sector in elkaar. Totaal geen oog voor recht en milieu. Ikke, ikke,ikke moet 4 mercedessen aan de deur. Ook al gaat dat ten koste van leefmilieu en dierenwelzijn. En....als andersdenkenden hierop ageren worden die door diezelfde sector voor gek versleten, dit terwijl zij allang achter slot en grendel hadden moeten zitten. De totale sector heeft zich diep in de neseten gewerkt. Stop ermee en produceer op rechtvardig niveau.

 • no-profile-image

  watersnip

  Meneer Bruil ,
  Met deze column, heeft u voor mij afgedaan als serieus mens, en toont u tegelijkertijd aan hoe het gesteld is in de zo geroemde agrosector. U (als jurist toch) openlijk oproepen tot frauderen! En ja er zijn voorbeelden zat. De mestsector, de vleessector (Weijl), de tuinbouw, de pluimveesector (stallen bouwen zonder rechten), de varkenssector (luchtwassers die niet werke) etc. etc.
  Mede door u, krijgt dhr. van der Ploeg snel gelijk over het exploderen van de intensieve veehouderij. En de schuldigen zitten binnen de sector en niet daar buiten!

 • no-profile-image

  Vuur

  Eindelijk eens een genuanceerde blik ! Dank U voor dit stuk ... ik ben geen tuinder oid maar enkel een geinteresseerde

 • no-profile-image

  mest

  och lezer uit amsterdam toch. frauderen met de mestwet??????????? Zoveel als je wilt.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Hoe dan?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Frauderen met mest, Watersnip? Dat bestááááááát niet! De mestwet is nl. zeer nauwkeurig, vraag maar aan de Hoge Raad. Dus het is onmogelijk om daar mee te sjoemelen. 100% waterdicht.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.