Redactieblog

290 x bekeken

Stoppen castreren levert 4,40 euro per vleesvarken op

Het stoppen met castreren van beerbiggen levert € 4,40 per afgeleverd vleesvarken op.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI bij leden van de producentenvereniging van De Hoeve. Het financiële voordeel wordt vooral geboekt door afname van de voerkosten.

De producentenvereniging van De Hoeve is in 2007 gestopt met het castreren van beerbiggen. De Hoeve produceert vlees volgens Milieukeur. In het onderzoek werden twaalf locaties met vleesvarkens onderzocht.

De groei was bij beren en gelten met 787 gram per dier per dag lager dan de 800 gram bij borgen en gelten. De voederconversie en de voeropname waren bij beren wel lager dan bij borgen. Daar staat tegenover dat het vleespercentage bij beren iets hoger is dan bij borgen. Ook bij spekdikte en type AA en type B-C en uitval werd verbetering gezien bij het houden van beren in plaats van borgen. De verschillen tussen de varkensbedrijven blijken echter groot.

Uit enquêtes onder varkenshouders blijkt dat veel ondernemers moeite hebben met het gedrag van de beren. De dieren zijn agressiever dan gecastreerde beren en gelten. Desondanks zijn ze positief over het houden van beren en blijven ze dit doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.