Redactieblog

715 x bekeken

'Pluimveemest geschikt te maken voor vergisting'

Adviesbureau Proces-Groningen heeft een voorbehandeling voor pluimveemest ontwikkeld waardoor het rendement van vergisting stijgt van 20 naar 60 procent.

Nog deze week wordt een demonstratie-eenheid in gebruik genomen. Volgens directeur Hans Balling is pluimveemest vier keer beter vergistbaar dan varkensmest. Normaliter is kippenmest niet interessant voor vergisting, aldus directeur Balling. "Het drogestofgehalte ligt tussen de 40 en 80 procent. Daarom moet er water bij om het verpompbaar te maken. "

Om de mest geschikter te maken voor vergisting wordt een fabriekje met twee reactoren voor de vergister gebouwd. Hier worden additieven toegevoegd aan de mest bij wisselende temperaturen, oplopend tot 45 graden. Daardoor wordt de mest beter vergistbaar. In dit proces van 16 uur wordt het drogestofgehalte teruggebracht tot circa 35 procent. Doordat de mest wordt teruggebracht tot een sappige massa kan deze zonder bijmenging met bijvoorbeeld mais rendabel worden vergist, denkt Balling.

Of registreer je om te kunnen reageren.