Redactieblog

559 x bekeken 4 reacties

MRSA geconstateerd bij Duitse melkveebedrijven

Duitse onderzoekers hebben MRSA vastgesteld bij drie melkveebedrijven in het zuidwesten van Duitsland. Dat meldt het Duitse bondsinstituut voor risicobestrijding.

Op de bedrijven werd klinische en subklinische mastitis vastgesteld. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de uierontsteking werd MRSA aangetroffen. Bij de drie bedrijven bleek 5 tot 17 procent van de dieren besmet met MRSA. De bacterie werd zowel bij tankmelkonderzoek als bij onderzoek op kwartierniveau aangetroffen. In kwartieren van het uier waar MRSA werd gevonden bleek het celgetal hoger dan in de kwartieren waar de resistente bacterie niet is aangetroffen.

Op de melkveehouderijen bleken zeven van de negen medewerkers besmet met MRSA. Van de koeien en kalveren werd bij de helft van de 22 onderzochte dieren MRSA aangetroffen. Bij varkenshouderijen in de directe omgeving van de melkveebedrijven, bleek in vier van de vijf gevallen sprake van MRSA-besmetting. Het ging in alle gevallen om hetzelfde spa-type T011, de meest voorkomende veegerelateerde MRSA.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte Mariska Vermaas, 'k ben ook ge-interesseerd in wat meer uitleg over MRSA. (?) Bij voorbaat dank !!!

 • no-profile-image

  M. uut H.

  gelukkig gaat het hier maar om de LA-geralteerd, d.w.z. vee-gerelateerd. Weten jullie wel dat de CA-MRSA community acqueired (komt vooral voor in grote gezelschap van mensen, denk aan sportzalen, veel zuid europese landen) en de HA-MRSA = healthcare associated veel erger en gevaarlijker is voor de mensen.

 • no-profile-image

  burger

  Hoe moet ik dit artikel nu begrijpen: zijn de melkveebedrijven mogelijk besmet door de varkensbedrijven? En op welke wijze dan? Is deze mrsa ook makkelijk overdraagbaar van mens tot mens?

 • no-profile-image

  dierenvriend

  een geluk,het is in Duitsland.
  In Nederland zouden we meteen alle koeien ruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.