Redactieblog

303 x bekeken

Kwaliteit eerste geoogste graan valt CZAV niet tegen

De kwaliteit van het eerste geoogste graan bij coöperatie CZAV valt niet tegen.

"Je weet dat de kwaliteit van het eerst geoogste graan vaak niet het allerbeste is. Het gaat vaak om percelen die noodrijp zijn geworden", zegt Ko Francke van CZAV.

Bij de eerst geoogste partijen varieert het hectolitergewicht van onder de 70 bij slechte percelen tot boven de 75 van goede percelen. "Het valt ons niet tegen. We verwachten dit jaar door de weersomstandigheden wel een iets mindere kwaliteit dan andere jaren", aldus CZAV.

De coöperatie verwacht dat de hoofdoogst in de eerste week van augustus gaat beginnen. "In het voorjaar verwachtten we dat we in de tweede week van augustus volop zouden oogsten. Dat hebben we als gevolg van de droge en warme weersomstandigheden een week naar voren geschoven."Het eerder afrijpen van de gewassen zal geen positief effect hebben op de opbrengst.

Het eerst geoogste graan is volgens Francke nog niet helemaal afgedood. "Dat is normaal. Het graan lijkt droog, maar begint toch nog vocht te vormen. Dit kan leiden tot broei. Gelukkig weten wij dit heel goed in de opslag met conditionering aan te pakken."

Of registreer je om te kunnen reageren.