Redactieblog

287 x bekeken

Export varkensvlees stijgt

De Europese Unie heeft in de eerste vijf maanden van 2010 1,03 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd, 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De exportwaarde bedroeg 1,62 miljard euro, 7 procent meer dan de 1,52 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. "De toename in export komt vooral door de goede vraag op de wereldmarkt. Daarnaast was de Euro- Dollar koers gunstig voor Europa, waardoor er goed geconcurreerd kon worden met het aanbod uit de Verenigde Staten", legt een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlees uit. "Bovendien waren de varkensprijzen in deze periode in Amerika hoger dan normaal."

Het PVV merkt dat de gunstige exportomstandigheden inmiddels veranderd zijn. "De prijzen staan onder druk, waardoor de export inmiddels al afvlakt."

Rusland was met 317.195 ton de grootste afnemer van Europees varkensvlees. De export naar dit land steeg met 19 procent. Hong Kong was met 174.117 ton de tweede afnemer van Europees varkensvlees. Hier was een toename van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Japan is met 89.456 ton de derde afnemer. Een opvallende verschuiving was er bij de export naar Oekraïne: die daalde met 35 procent naar 45.751, terwijl de export naar Wit-Rusland met 78 procent steeg naar 17.632 ton.

In combinatie met een toename van de export is de import van varkensvlees dit jaar gedaald. In de eerste vijf maanden van 2010 werd 20.051 ton varkensvlees geïmporteerd. De import is hiermee 12,6 procent lager dan in dezelfde periode in 2009. Toen werd 22.940 ton varkensvlees geïmporteerd.Zwitserland is met 6.803 ton de belangrijkste leverancier van varkensvlees dat door de EU wordt geïmporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.