Redactieblog

277 x bekeken 5 reacties

Duurdere patat: wat krijgt akkerbouwer meer?

Grote koppen in de kranten: patat wordt dubbeltjes per zakje duurder.

Dat komt door schaarste aan grote patataardappelen vanwege de droogte. Vraag: krijgt de akkerbouwer die dubbeltjes extra? Ik denk het niet. De aardappelen zullen best duurder worden dit jaar, maar niet zo duur dat het beetje aardappelen, dat in een zakje patat gaat, dubbeltjes meer aan inkoop gaat kosten. Want hoeveel aardappelen gaan er in zakje patat? Hoogstens een paar stevige aardappelen, denk ik. Dat betekent dat elke aardappel twee dubbeltjes meer zou opbrengen. Kassa dus voor de akkerbouwer.

Maar zo werkt het niet. De berichten in de krant geven aan dat de handel nu al bezig is de marge extra te verhogen als de aardappelen straks wat duurder worden. Volstrekt onnodig. Alle kosten voor de verwerking blijven immers gelijk. Aardappelen wassen, snijden, verpakken, bakken en verkopen, het kost allemaal geen cent extra als de grondstof aardappelen wat duurder wordt.

De komkommertijd in de kranten geeft de patatverwerkende industrie en de handel een pracht gelegenheid hun marge te verhogen. Akkerbouwers zijn dus gewaarschuwd. Als de patat straks echt duurder wordt moeten ze er voor zorgen dat ze hun deel van de hogere marge krijgen. En dat is meer dan de verwachte prijsverhoging van de aardappelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tis ook altijd wat

  Melkvee, melkveehouder toch....dat is toch simpel. Er is altijd wel iemand die net onder de prijs wil leveren. En er zijn veel van dat soort telers. Na verhouding zijn er weinig inkopers en die maken daar buitengewoon handig gebruik van. En inderdaad. De friet prijs zal wel weer stijgen . Ik zelf ga maar een frietpan kopen. Even naar de cafetaria is bijna net zo duur als ff naar de chinees. Of de rijst moet weer schaars , dus duurder, worden. Heb ik dat weer....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Daar hadden ze eigenlijk in het voorjaar aan moeten denken toen ze kostprijscontracten afsloten. Ik bedoel dit oprecht niet cynisch maar dit is wel het meest treffende voorbeeld hoe anderen gezamenlijk hun marge vergroten. Alle fritures verhogen straks de verkoopprijs voor hun frites. Ondanks verschillen in de verkoopprijs wordt de marge collectief verhoogd. Waarom kan dat met gewone akker- of melkveeboeren niet, maar wel met fritesboeren, olieboeren etc?

 • no-profile-image

  truus

  in Kruiningen bij lamb-weston blijven ze lachen zij verhogen de prijzen, en de boeren laten ze stikken die blijven toch wel aardappels kweken voor die lage prijzen ,en dan maar klagen naar de buitenwacht en de pers dat het zo slecht gaat omdat er zoveel glazige aardappels in zitten, nou die sorteren ze gewoon uit met zoutbaden

 • no-profile-image

  landbouwer

  De belangenorganisaties van de fritesbakkers doen waarvoor ze in de wereld geroepen zijn, de belangen van hun leden te dienen, door de prijs van een bakje frites nu al de lucht in te praten

  Wou dat wij zulke belangenbehartigers hadden...................

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wist ik ook wel, maar het is altijd goed e.e.a. in herinnering te brengen als derden de zakken gaan vullen van jouw inspanningen. Juist dan dringt de boodschap het beste door.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.