Redactieblog

484 x bekeken 16 reacties

'Driekwart varkensbedrijven uit productie na bedrijfsbeëindiging'

Van de intensieve veehouderijbedrijven die de komende jaren stoppen, zal 70 tot 80 procent niet meer als varkens- of pluimveebedrijf gebruikt gaan worden.

Dat zegt makelaar Wouter Weenink van LTO Vastgoed uit Doetinchem.

"De verwachting is dat het aantal varkenshouders de komende vijf jaar zal halveren. Er komen hierdoor veel bestaande bedrijven in aanbod. Hiervoor is weinig markt. Ondernemers die hun bedrijf voortzetten kunnen door technische maatregelen als luchtwassers vaak op de bestaande locatie uitbreiden. Als er dan een tweede locatie wordt aangekocht, moet dit aan veel eisen voldoen", aldus Weenink.

Hij verwacht dat hierdoor 70 tot 80 procent van de bestaande varkensbedrijven voor een andere bestemming verkocht zullen worden. Een deel zal via de rood-voor-roodregeling gesloopt worden, waarna er bouwkavels voor woningen voor uitgegeven worden. "Als dit veel gebeurt, zal de waarde van deze bouwkavels in prijs dalen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart

  Gert,

  Dat weet je toch........KIP, KIP, KIP en KIP

 • no-profile-image

  Boer

  De blijvers hebben aan hun 1000 eigen locaties meer dan genoeg. Aan alle andere 6000 plekken is geen behoefte. Nieuwvestiging al helemaal onnodig.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Met dergelijke voorspellingen van aantal stoppers de komende jaren en de strikte regels m.b.t. natura 2000 betekent maar 1 ding. De varkensrechten worden snel veel goedkoper!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De volgende is de akkerbouw, Melkveehouder. Akkerbouw bedrijven zonder bemesting valt ook al niet mee. En je moet niet vergeten: daar zit de grond die ze willen hebben.

 • no-profile-image

  john

  hoezo geen markt??? 2000 euro per zeugenplaats voor een versleten bedrijf is gewoon veel te veel.. een zuinige hardwerkende ondernemer kan nieuwbouwen op de thuislocatie voor ongeveer 1700 euro (geen gekke dingen doen) Dan heb je nog versleten vleesvarkensbedrijven van 400 euro per plaats... nieuwbouw kan voor 250 tot 300 euro op de thuislocatie (geen gekke dingen doen) Wil je een bedrijf verkopen voor die bedragen zal er toch minimaal 10 jaar zonder grote verbouwingen in geboerd moeten kunnen worden. Dus eerst 2013 proof maken en dan verkopen! Of de prijzen lager en minimaal de vergunningen op orde.

 • no-profile-image

  Han

  Bedrijfsbeeindiging wil niet zeggen gedwongen beeindiging. Het hier aangegeven beeindigen kan een normaal proces zijn, leeftijd ondernemer en geen opvolger. Lijkt me zeer legitiem, de vrijkomende productie ruimte wordt eenvoudig weg ingevuld door de groeiers. Helaas voor de stopper zal de groeier, willen groeien op zijn eigen lokatie of op een compleet nieuwe stek waar hij alles in één huis heeft. De beeindiger zal dus met zijn oude stallen blijven zitten. Was en is dit niet wat ook gebeurt bij de akkerbouw en veehouderij? Hier hoor je niemand over.
  Nu het over varkens gaat is het een nieuws item, een beklagenswaardige groep.

 • no-profile-image

  Han

  Teun, je hebt volkomen gelijk en wat te denken van de winkelier op de hoek. Ik denk al deze ontwikkelingen te maken hebben met de >onmacht< van onze leiders in een door >geld< geregeerde wereld.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Han dat geldt niet alleen voor de door jouw genoemde sectoren. Wat dacht je van de glastuinbouw. Men hoopte dat de tuin het pensioen voor later zou zijn. Nou de meeste bedrijven zijn feite niets waard. Een trieste zaak.

 • no-profile-image

  zever

  We zijn door onze eigen organisatie aan de bomen opgehangen met hun gezwets over voorstander zijn van gezins bedrijven en tegelijkertijd de mega bedrijven zoveel steun te geven dat de macht gewoon in de verkeerde handen gekomen is.

 • no-profile-image

  Praten en bellen kan niet meer bij NS

  De ondernemer is verantwoordelijk voor zijn bedrijf. De realist is goed bezig geweest en blijft ondernemer. Veel advies is niet onafhankelijk en dat noodzaakt de duurzame ondernemer om realist te blijven en zelf zijn plan te trekken na advies te hebben ingewonnen. Een ondernemer die zijn bedrijf staakt en iets anders gaat doen is ook een goede ondernemer. Hij ziet in het andere meer mogelijkheden voor zijn toekomst én zijn welzijn. Een doordenderende trein kan op het stootblok knallen. Dan gaat er veel kapot, en dat kan en zal nooit de bedoeling zijn van de machinist.

 • no-profile-image

  gert

  Wat moet er dan op de BBQ ?

 • no-profile-image

  alleseter

  "knor": je vergeet wel dat de varkenshouderij jou afvalprobleem opruimt, jij kijkt liever tegen een afvalberg of een vuilverbrander aan zeker. Trouwens de intensieve veehouderij krijgt het wel voor mekaar om 80-90% ammoniakreductie te halen. Dus uit jouw onzinnige opmerking blijkt dat je nog dommer als dom bent. Ik verwacht ook nog dat je wel in de supermarkt het allergoedkoopste reclame aanbieding koopt maar wel schreeuwt dat we allemaal duurzamer moeten gaan consumeren. Houd voortaan je mond als je niets zinnigs kunt vertellen.

 • no-profile-image

  knor in

  Er kunnen niet genoeg van die stinkbedrijvene worden opgruimd worden. Vieze milieuvervuilers. Boeren??? Amoniak-boys. Klaar ermee.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is de overheid gelukt om de varkenshouderij de laatste genade klap te geven. Who's next??

 • no-profile-image

  realist

  John, je hebt gelijk. Maar het is hetzelfde als met de huizenmarkt, de financieringshoogte bepaald de verkoopprijs welke door de bank acceptabel geacht word. Banken in Nederland hebben steeds maar bijgefinancierd, ook als de economische waarde dit niet toeliet, de waarde van de locatie en de woning steeg toch ! Nu dit niet meer het geval is zitten veel bedrijven met een onverkoopbare locatie, de bank neemt geen verlies, en na jaren van hard zwoegen mogen de boeren verder blijven werken voor de bank, maar kunnen niet meer aan de eisen voldoen. Gevolg: grote persoonlijke drama's, waar banken, voerleveranciers en adviesbureau's mede debet aan zijn, zij adviseerden anders, lekker onverantwoord investeren, hoef je weinig belasting te betalen. Mee delen in het verlies is echter onbespreekbaar !!
  Alleen die ondernemers welke hun eigen koers hebben gevolgd, en advies als advies hebben aangenomen, en niet als bevel zullen overleven.

 • no-profile-image

  ondernemer

  Het gaat om de lokatie. Als de lokatie goed is dan heb je veel meer mogelijkheden voor in de toekomst. Dan kun je beter kiezen om op dat moment een tweede lokatie erbij te nemen en later als de tijd daarvoor rijp is thuis als nog bij te bouwen. Dan vergroot je namelijk heel goedkoop je eigen bouwblok!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.