Redactieblog

238 x bekeken 4 reacties

Armoedige actie werkt contra productief

Versleten kleren, laarzen en afgedankt melkgerei gooien naar het Europees Parlement in Brussel.

Dat was de actie van de boeren van EMD en DDB in Brussel. Om je voor te schamen. Gelukkig was het aantal klein. Uit Nederland kwam slechts één bus met zeventig boeren. Uit heel Europa een te verwaarlozen aantal. Minister Verburg deed de demonstratie dan ook af met de opmerking dat die niets voorstelde. "Een kleine groep klagers, die ook klein zou blijven." Dat zei ze tegen haar collega-ministers van Landbouw, die instemmend knikten. Dat is dodelijk voor een demonstratie van veehouders, die best wel een goed doel voor ogen hebben. Een stabielere, hogere melkprijs en transparantie in de keten, wie wil dat niet.

Deze demonstratie werkte echter contraproductief. Lees de verslagen in de media er maar op na. Of heel weinig aandacht, of heel laatdunkend en veroordelend. Voeg daarbij het geringe aantal demonstranten en de mislukking is een feit. Wat dan? Ten eerste de constatering dat de huidige vorm van demonstreren zijn tijd heeft gehad. Er moeten nieuwe ideeën komen om de boodschap op een goede wijze onder de aandacht van consument en politiek te brengen.

Kennelijk hebben de huidige leiders dat vermogen niet. Dus doen ze er verstandig aan terug te treden. Hun houdbaarheidsdatum is verstreken. Hoe jammer ook voor de immer actieve Sieta van Keimpema, zij dient de veehouderij het best door afscheid te nemen. En met haar de bestuursleden, die niet in staat blijken de bij hun levende ideeën inspirerend te presenteren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anton

  Je hebt gelijk, Jan. Ook ik had bewondering vaoor Sieta van Keimpema. Ik schaam mij er nu ook voor dat er op deze wijze actie voor ons wordt gevoerd. Dat ligt natuurlijk niet aan haar, maar het is wel het boegbeeld van DDB. En als die niet meer serieus kunnen worden genomen is het voorbij. Jammer, maar Sieta zal de geschiedenis in gaan als de strijdbare vrouw, die echter nooit won en altijd verloor. Dat deze heldere tante dat zelf niet door heeft.

 • no-profile-image

  Boerin

  Jammer dat de boeren niet beseffen, dat met Sieta alle boeren groot en klein hebben verloren. Afgelopen week hebben we het weer kunnen zien: Boeren 25% inleveren, directeur 25% meer, maar boeren hebben wel iets anders aan hun hoofd om zich druk over te maken.

 • no-profile-image

  Jan

  Sieta,
  ik heb je altijd bewonderd om jouw vechtlust maar het is nu beter om in te zien dat het beter is om ten halve keren dan ten hele te dwalen.

 • no-profile-image

  Boer

  Helemaal gelijk boerin. Ik zie in Sieta en de andere boeren en boerinnen die naar brussel zijn gegaan de betere ondernemers. Ondernemers die snappen dat de rek er zometeen uit is. Iedereen die geen behoorlijk inkomen kan halen uit 20 cent per liter had in Brussel moeten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.